TV műsor

Washington a kínai Hszincsiangból származó termékeket tilt be az ujgurok kényszermunkájára hivatkozva

Külföld, 2020.09.14

Az amerikai kormány betiltja egy sor olyan termék importját, amely a Kínához tartozó Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területről származik, ahol kényszermunkára kényszerítik az ujgur kisebbséget - jelentette be hétfőn tartott sajtótájékoztatóján Mark Morgan, az amerikai vámhatóság vezetője.

"Nem fogjuk eltűrni a törvényellenes, embertelen és a kényszermunkával visszaélő gyakorlatot az Egyesült Államok beszállítói között" - hangsúlyozta Morgan, a kínai autonóm tartományban élő, muzulmán vallású ujgur kisebbség elnyomására, jogfosztására utalva.

A vámhatóság vezetője bejelentette, hogy négy rendeletet adott ki, amellyel megtiltja olyan hajápoló termékek, gyapot, egyes informatikai és textiláruk behozatalát, amelyeket hszincsiangi üzemekben állítanak elő. Egy ötödik rendelettel pedig betiltotta minden olyan árucikk importját, amelyet az egyik helyi "átnevelő táborban" készítenek.

"Ez nem átnevelő, hanem koncentrációs tábor, ahol az etnikai és vallási kisebbségeket a szabadságuktól megfosztva, kegyetlen körülmények között dolgoztatják" - szögezte le Ken Cuccinelli, a belbiztonsági tárca miniszterhelyettese, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón.

Az ujguroké a nyugat-kínai Hszincsiang tartományban élő legnagyobb etnikai kisebbség. Az amerikai és a nyugat-európai sajtóban több riport és emberi jogi jelentés foglalkozott a jogfosztottságukkal, s Mike Pompeo amerikai külügyminiszter "az évszázad szégyenfoltjának" nevezte a helyzetüket tavaly, a vallásszabadságról rendezett washingtoni konferencián.

Az amerikai képviselőház és a szenátus az idén májusban szankciós törvénytervezetet is elfogadott az ujgurok helyzetéről. A tervezet büntetőintézkedéseket követel a muzulmán vallású ujgur kisebbség tagjainak tömeges internálásáért felelős kínai vezetők ellen. A jogszabályt eredetileg Marco Rubio floridai republikánus szenátor terjesztette elő, aki javasolta, hogy az ujgurok emberi jogainak megsértéséért felelős kínai kormányzati tisztségviselőktől vonják meg az amerikai beutazási vízum lehetőségét, valamint az amerikai kormányzat tanulmányozza további szankciók lehetőségét.

Az amerikai kormány már tavaly ősszel tiltólistára tett 28 kínai vállalatot és más szervezetet, mert részese a muszlim ujgur kisebbség elnyomásának.

Peking mindig tagadta az ujgurok jogfosztását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!