Washington bírálta, hogy Törökországban nem engedték szabadon Andrew Brunson lelkipásztort

Külföld, 2018.07.25

Washington nem tartja elegendőnek, hogy Törökországban a szabadon bocsátás helyett csak házi őrizetbe helyezték Andrew Brunson amerikai lelkipásztort - írta Twitter-oldalán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter szerdán.

Az amerikai diplomácia irányítója arra reagált, hogy Ankarában bejelentették: a terrorizmus támogatásával és kémkedéssel vádolt lelkipásztor elhagyhatta a börtönt, és házi őrizetbe helyezték.

Pompeo üdvözölte a döntést, de leszögezte: ez nem elég. "Nem láttunk hitelt érdemlő bizonyítékokat Brunson ellen, és felszólítjuk a török hatóságokat, hogy átlátható és igazságos módon azonnal oldják meg ezt az ügyet" - írta mikroblog-bejegyzésében az amerikai tárcavezető.

Az észak-karolinai lelkipásztort 2016 nyarán, a török puccskísérlet után tartóztatták le Izmirben, ahol egy kicsiny protestáns templom prédikátora volt. A török kormány azzal vádolta meg, hogy a puccs hátterében sejtett, önkéntes száműzetésben Amerikában élő Fethullah Gülen mozgalmának a tagja, segítette a szeparatista Kurdisztáni Munkáspártot (PKK), és kémtevékenységet folytatott az Egyesült Államok javára. Andrew Brunson cáfolta az ellene felhozott vádakat. A lelkipásztort 35 éves börtönbüntetésre is ítélhetik a tavasszal megkezdett perben.

A múlt héten Donald Trump amerikai elnök szintén Twitter-bejegyzésben "szégyenteljesnek" nevezte, hogy Törökország nem akarja szabadon bocsátani Brunsont, és közbelépésre szólította fel Recep Tayyip Erdogan török államfőt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!