Washington először hozott szankciót Oroszországtól fegyvereket vásárló külföldi vállalat ellen

Külföld, 2018.09.20

Washington először hozott szankciót Oroszországtól fegyvereket vásárló külföldi vállalat ellen.

A büntetőintézkedéssel az amerikai kormányzat egy kínai céget sújtott csütörtökön, amely vadászbombázó repülőgépeket és légvédelmi rendszerhez tartozó felszereléseket vásárolt.

A szankciók a kínai Equipment Development Department (EDD) nevű, védelmi technológiák beszerzésével foglalkozó hadiipari ügynökséget és vezetőjét, Li Sang-fu igazgatót érintik. Az amerikai kormány álláspontja szerint ugyanis a cég SZU-35 típusú nehéz vadászbombázó repülőgépeket és az S-400-as légvédelmi rendszerhez tartozó felszereléseket vásárolt a legfőbb orosz fegyverexportőrként számon tartott Roszoboronexport nevű vállalattól, és ezzel megsértette a 2017 végén Oroszország ellen hozott átfogó amerikai szankciókat.

A külügyminisztérium közleménye szerint az intézkedést a Donald Trump elnök által kiadott rendelet nyomán, a pénzügyminisztérium illetékeseivel konzultálva és a 2017-ben az amerikai kongresszus által elfogadott törvényre alapozva hozták meg, és azonnal hatályba lép.

Az amerikai kormányzat egyúttal további 33 olyan vállalatot és magánszemélyt tett a 2017-ben hozott törvény szankciós listájára, amelyek, vagy akik orosz katonai vagy hírszerzési szervezetekkel állnak kapcsolatban, vagy nekik dolgoznak.

Közleményében a minisztérium leszögezte: a büntetőintézkedésekkel "nem egyes országok katonai képességeinek vagy harci készségének aláásása a cél, hanem Oroszország pénzügyi büntetése az Egyesült Államok választási folyamatába történt beavatkozásáért, Kelet-Ukrajnában tanúsított elfogadhatatlan magatartásáért és más rosszindulatú tevékenységéért".

Az átfogó szankciókat magában foglaló törvényt (CAATSA) 2017 végén szavazta meg az amerikai törvényhozás, válaszul a 2016-os amerikai választási folyamatba történt beavatkozásra és Moszkva ukrajnai szerepvállalására.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!