Washingtonban panelbeszélgetéssel, koncerttel és filmvetítéssel emlékeztek a holokausztra

Külföld, 2024.01.26

Kerekasztal-beszélgetéssel, filmvetítéssel és koncerttel emlékeztek a washingtoni magyar nagykövetségen a soára a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából csütörtökön.

Az eseményen a vészkorszakban tevékenykedő embermentőkről, köztük Koszorús Ferenc ezredesről panelbeszélgetés formájában emlékeztek meg. Ezen ifjabb Koszorús Ferenc édesapja tevékenységét és családi emlékeket idézett fel az 1944-ben Budapesten történtekkel kapcsolatban.

Takács Szabolcs nagykövet fontosnak nevezte, hogy ne létezzen a holokauszt tagadása, és kiemelte, hogy a történtekkel kapcsolatos torzítások elfogadhatatlanok.

Beszélni kell az áldozatokról, az elkövetőkről és az embermentőkről is, mert, ha nem az igazság hangzik el, és hallgatnak azok tevékenységéről, akik emberek megmentésében vettek részt, az is tények eltorzítása - mutatott rá a diplomata.

Takács Szabolcs a jelen tapasztalatairól elmondta, hogy különösen a mai időkben emlékeztetni kell mindenkit arra, hogy a kormány feladatának és kötelességének tekinti megvédeni Magyarország és lehetőleg Európa zsidó-keresztény identitását, azt az örökséget, amelyet az elődök hátrahagytak, és, aminek része a holokauszt emléke is.

A diplomata hangsúlyozta, hogy a múlt tanulságaival szembe kell nézni, amit Magyarország már régen megtett, és ezt várná a nyugat-európai partnerektől és az Egyesült Államoktól is. Miközben nagyon sokszor vádolták Magyarországot antiszemitizmussal a nyugati világban, manapság kijelenhető, hogy Magyarország a legbiztonságosabb hely a zsidó emberek számára, ahol bátran és nyugodtan élhetik meg magyar és zsidó identitásukat - hangsúlyozta a magyar nagykövet.

A washingtoni magyar nagykövetségen tartott megemlékezésen levetítették Richter Gedeon életéről készült dokumentum-játékfilmet, arról a személyiségről, aki a vészkorszak áldozata volt. A filmvetítést koncert követte, többi között Jerome Barry zsidó dalokból válogatott előadása.

Az eseményen részt vettek a washingtoni zsidó közösség tagjai, zsidó szervezetek vezetői, és a diplomáciai testület több képviselője.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!