Weber: az Európai Néppárt nem változtat irányvonalán

Külföld, 2020.01.14

Az Európai Néppárt (EPP) nem változtat irányvonalán. Álláspontja világos: ha valaki ehhez a pártcsaládhoz akar tartozni, követnie kell az értékeit - jelentette ki Manfred Weber, a néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője kedden Strasbourgban sajtótájékoztató keretében, Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti megállapításaira reagálva.

A magyar kormányfő budapesti évindító nemzetközi sajtótájékoztatóján azt hangsúlyozta: a Fideszt nem a mai formájában érdekli az Európai Néppárt (EPP), ezért változásra van szükség a pártcsaládon belül. Kijelentette: a néppárt zsugorodik, veszíti befolyását, pozícióit és képviselőhelyeit, mert rossz - liberális, szocialista, centrista - irányba tart. A kérdés szerinte az, hogy a néppárton belül a Fidesznek van-e kellő hatása, hogy kikényszerítse vagy kezdeményezze a változást. Ha az Európai Néppárt képtelen irányt váltani, akkor egy új európai kereszténydemokrata kezdeményezés kell az európai pártéletben, mert Macron francia elnök baloldali mozgalma emelkedésének ellensúlyát meg kell teremteni - mondta Orbán Viktor.

Manfred Weber az Európai Parlament plenáris ülésének margóján tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a Fidesz néppárti tagjai megbízható EP-képviselők, hozzájárulnak a pártcsoport munkájához.

Orbán Viktor változást sürgető kijelentéseire reagálva a frakcióvezető azt mondta, figyelik a következő napok fejleményeit, és meglátják, lesznek-e esetleg pozitív változások, de a néppárt alapvetően nem változtat irányvonalán.

Kijelentette azt is, hogy az EPP pontosan tudja, hogyan lehet megnyerni a választásokat. Ezt a tavaly májusban tartott európai parlamenti választások is megmutatták. Arra emlékeztetett, hogy pártja, amelynek tavaly a csúcsjelöltje volt, a legutóbbi választáson 40 százalékos eredmény felett teljesített.

"Ezért nem kérünk kioktatást sem a politika, sem a választások ügyében. A mi irányvonalunk és értékeink világosak" - fogalmazott.

Manfred Weber újságírói kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy parlamenti munkája során a néppárt kész együttműködni az EP zöld, szocialista, liberális vagy bármelyik más frakciójával, amennyiben a közös érdekek azt megkívánják.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!