ZEW - A vártnál erőteljesebben javult az áprilisi euróövezeti és német gazdasági hangulatindex

Külföld, 2024.05.14

Az elemzők által becsültnél erőteljesebben javult a ZEW német gazdaságkutató intézet májusi euróövezeti és Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindexe.

A ZEW honlapjára kedden fölkerült adatok szerint az euróövezet májusi mutatószáma 47 pont lett, 3,1 ponttal magasabb az áprilisi 43,9 pontnál. Elemzői várakozások átlagában az szerepelt, hogy a mutató szerényebben, 46,1 pontra nő.

A gazdasági aktuális helyzet megítélésére vonatkozó mutatószám is javult, 10,2 ponttal, mínusz 38,6 pontra erősödött.

A Németországra vonatkozó gazdasági hangulatindex 4,2 ponttal emelkedett, az áprilisi 42,9 pontról 47,1 pontra ment föl, meghaladta a szakértők által becsült 44,9 pontot. Az aktuális helyzetre vonatkozó index is javult, 6,9 ponttal mínusz 79,2 pontról mínusz 72,3 pontra változott.

Achim Wambach, a ZEW elnöke azt mondta, hogy "növekszik az önbizalom. A német gazdaság az idei első negyedévi vártnál erősebb növekedését követően mind a jelenlegi helyzet megítélése, mind a gazdasági várakozások kedvezőbbé váltak. A megnövekedett derűlátás elsősorban a hazai fogyasztásra vonatkozó várakozások meredek emelkedésében tükröződik, ezt az építőipar és a gépipar követi."
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!