ZEW: az euróövezetben javultak, Németországban enyhén romlottak a konjunkturális kilátások júniusban

Külföld, 2017.06.13

Júniusban az euróövezetben javult, Németországban viszont némileg romlott a gazdasági szereplők konjunkturális várakozása a mannheimi ZEW gazdasági kutató intézet felmérése szerint.

A mannheimi Zentrum für Europäische Wirtschaftsforschung GmbH (ZEW) gazdasági kutató intézet kedden közzétett kimutatásában a német gazdasági szereplők konjunkturális várakozásait számszerűsítő mutató 2,0 ponttal 18,6 pontra csökkent júniusban az előző havi 20,6 pontról.

Elemzők valamivel jobb értéket, 21,5 pontot vártak júniusra, az elért 18,6 pont azonban ezzel együtt is a harmadik legjobb adat idén, a májusi 20,6 pontos, 2015 augusztusa óta a legmagasabb érték és az áprilisi 19,5 pont után.

Az aktuális németországi konjunkturális helyzetet 4,1 ponttal értékelték jobbnak az előző havinál a felmérésbe bevont gazdasági szereplők, így a mutató júniusban 88,0 pontra emelkedett az előző havi 83,9 pontról.

Az aktuális konjunkturális helyzet megítélése és a várakozások együttes javulása a német gazdaság jó állapotáról tanúskodik - kommentálta a felmérés megállapításait Achim Wambach, a ZEW elnöke. Hozzátette, hogy a szakértők 70,8 százaléka hosszú távon jó konjunkturális helyzetre számít, 23,9 százalék még ennél is optimistább: a gazdasági környezet javulását reméli a következő hat hónapban.

Az euróövezeti konjunkturális kilátások megítélése javult a gazdasági szereplők körében: 2,6 ponttal 37,7 pontra.

Az euróövezet aktuális konjunkturális helyzetének megítélését tükröző indikátor az előző havi 18,3 pontról 2,2 ponttal, 20,5 pontra emelkedett júniusban.

A ZEW felmérésébe bevont elemzők és intézményi befektetők válaszait összegző eredményeket havonta teszi közzé.

http://download.zew.de/06_2017.pdf
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!