Zoran Milanovic államfő lesz a Szociáldemokrata Párt miniszterelnök-jelöltje a horvát választásokon

Külföld, 2024.03.15

Zoran Milanovic államfő lesz a Szociáldemokrata Párt (SDP) miniszterelnök-jelöltje a horvátországi parlamenti választásokon - jelentette be Pedja Grbin pártelnök pénteken.

A váratlanul összehívott sajtótájékoztatón Zoran Milanovic is megjelent, aki rövid nyilatkozatot tett: összefogásra szólított fel, és "nemzetmentő kormány" létrehozását jelentette be.

"Mindnyájunk életében vannak pillanatok, amikor ki kell lépni a komfortzónából, mert nincs más út" - mondta az államfő, rámutatva, hogy ez a pillanat azután jött el számára, hogy minden tiltakozás ellenére a parlament a kormány javaslatára kinevezte Ivan Turudicot legfőbb ügyésznek. Az államfő és az ellenzéki pártok vitatták Turudic függetlenségét a kormányzó Horvát Demokratikus Közösséghez (HDZ) való kötődése miatt.

"Ez nem az utolsó csepp volt a pohárban, hanem az a vödör, amely miatt túlcsordult a szennyvízgyűjtő tartály, annak minden szennyeződésével, amely évek óta fojtogatja hazánkat" - szögezte le.

A múlthoz hasonlóan "határozott és tiszta" kormányt ígért. "Kidobjuk a tolvajokat, elnyomókat, valamint segítőiket, és megakadályozzuk visszatérésüket, de ezúttal hosszú időre" - mondta.

Közösségi oldalán Milanovic pénteken azt írta: a választások után - amelyen párton kívüli jelöltként indul az SDP listáján - lemond Horvátország köztársasági elnöki posztjáról, és bízik a győzelemben.

Zoran Milanovic elnök április 17-re írta ki a parlamenti választásokat, amiről pénteken, egy nappal a parlament feloszlatása után adott tájékoztatást az elnöki hivatal. A kampányra így valamivel több mint egy hónapjuk lesz a pártoknak.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!