Zsigmond Barna Pál: mi a tiszteleten és szuverenitáson alapuló európai együttműködésben hiszünk

Külföld, 2024.01.10

Mi a tiszteleten és szuverenitáson alapuló európai együttműködésben hiszünk - írta szerda reggeli Facebook-bejegyzésében Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Rámutatott: nagy politikai felfordulást keltett Brüsszelben, hogy Charles Michel, az Európai Tanács elnöke európai parlamenti képviselőnek indul, így ideiglenesen akár az ebben a körben legtapasztaltabb Orbán Viktor miniszterelnök is lehetne az állam- és kormányfőkből álló testület elnöke.

Kifejtette, a baloldal fél attól, hogy az elmúlt időszak válságainak rossz brüsszeli kezelése miatt, szerte Európában a tagállami és európai parlamenti választásokon, számos esetben jobboldali győzelem várható.

Hozzátette, a jobboldal megerősödése nem meglepő, ugyanis az emberek egyértelmű üzenetet küldhetnek Brüsszelnek: "nem kérnek azokból a hibákból, amelyeket a túlterjeszkedő hatalom és bürokrácia az elmúlt években elkövetett".

Aggodalommal tölti el a baloldalt az is, vélekedett, hogy júliustól Magyarország lesz az Európai Unió Tanácsának soros elnöke.

Az államtitkár rámutatott, hogy a magyarellenes Gwendoline Delbos-Corfield szerint kudarc lenne, ha normálisként tekintetének a magyar elnökségre, és felszólította a jelenlegi belga elnökséget, hogy folytassák a jogállamisági eljárást hazánk ellen. Ehhez kapcsolódóan felidézte azt is, hogy Petri Sarvamaa finn képviselő egyenesen a magyar szavazati jog megvonását kezdeményezi.

"Felháborító, hogy a globalista elit elvárásai szerint, az új évet is azzal kezdik egyes politikusok, hogy megtámadják Magyarországot" - közölte Zsigmond Barna Pál.

A magyar elnökség ismét kitűnő lesz - szögezte le. "Felkészültünk, és mindent az alapján fogunk konstruktívan mérlegelni, hogy az adott felvetés valódi problémákra ad-e valódi válaszokat, figyelembe veszi-e a magyar, illetve uniós polgárok, hazánk és a többi tagállam, így egész Európa érdekeit" - jelentette ki, majd emlékeztetett: a szuverenitásunk védelméről szóló nemzeti konzultáció során a magyar emberek elmondhatják véleményüket a legfontosabb, Európa és benne Magyarország jövőjét meghatározó sorskérdésekről. Ugyanakkor leszögezte: a kormány a nemzeti konzultációban megjelenő magyar álláspontot fogja képviselni a brüsszeli fórumokon.

Magyarország az Európai Unió egységében érdekelt, egy olyan felelős együttműködésben, amely az elmúlt időszakban egyébként nem volt jellemző - írta. Véleménye szerint lesznek viták, mert "nem hisznek a diktátumokban, a leckéztetésben", és elutasítják "a tagállami érdekek megkerülésének eddigi gyakorlatát".

"Európa a párbeszéd kultúrájára épült, mi a tiszteleten és kompromisszumokon alapuló együttműködésben hiszünk" - fogalmazott.

Ugyanakkor előrebocsátotta: "a magyar elnökség során professzionális munka következik".

A céljuk az - tette hozzá a Facebook-bejegyzése végén Zsigmond Barna Pál, hogy minél jobban hozzájáruljunk Európa versenyképességének helyreállításához és egy nemzetállami együttműködésen alapuló, erős Európa visszaépítéséhez.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!