1956 - Zenés előadással emlékezik a Hadart Színház

Kultúra, 2016.10.11

Orfeum - Zenés barangolás a XX. században címmel élő zenekarral kísért előadást mutat be vasárnap a Hadart Színház az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójára.

A produkció ismert melódiákkal meséli el a múlt század két világháborúját, 1956-ot, a szocializmust, 1968-at, a nyolcvanas évek zenei "robbanását", majd a rendszerváltozás hozta szabadságot; társadalomkritika helyett az egyén útját követve az emberi kapcsolatokra helyezi a hangsúlyt, miközben méltatlanul elfeledett dalokat éltet tovább. A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatásával létrejött előadás vasárnap a budapesti Csokonai Művelődési Házban, majd november 13-án a Ferencvárosi Művelődési Központban lesz látható - közölte az MTI-vel a teátrum.

Mint a színház kiemelte, az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulója komoly visszatekintésre ösztönöz. "Az alapvető szabadságjogaink biztosításáért '56 névtelen, hétköznapi hőseinek áldozatvállalása példaértékű, ezért nagyon fontos, hogy a színház eszközeivel is eljuttassuk üzeneteiket az utódokhoz" - idézi a színház közleménye Háda János rendezőt, a Hadart Színház alapító vezetőjét.

Az Orfeum című előadásban Darvas Ferenc válogatásában olyan dalok hallhatók, mint a Gyere, te nímand, a Szegény embert az ág is húzza, a Fizetek főúr, a Minden elmúlik egyszer, a Jó éjt, drága kis hadnagyom, a Kétszer kettő néha öt vagy az Oly távol messze van hazám.

Az orfeumi revü - Mérai Katalin, Laurinyecz Réka, Zakariás Éva, Háda János, Pál Tamás és Gieler Csaba szereplésével - három páros életútját mutatja be, az egyén szemével tekint végig a századon, legfőbb mondanivalója, hogy mindig a férfi és a nő, a két pólus ereje állította talpra az országot - közölte a teátrum.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!