A hiteles információk beazonosítását segítő videókat készített fiataloknak az MTA

Kultúra, 2024.05.29

Elsősorban a középiskolásoknak szánt, hiteles információk beazonosítását segítő rövid videókat készített és tett közzé YouTube-csatornáján, valamint honlapján a Magyar Tudományos Akadémia (MTA).

A Középiskolai MTA Alumni Program keretében készült Útikalauz a tényekhez egy tények utáni világban című előadás-sorozat a hamis információkkal teli világban való eligazodáshoz kínál kapaszkodókat - áll az MTA szerdai közleményében.

A rövid előadásokban a fiatal kutatók többek közt olyan kérdésekre keresik a választ, hogy hogyan lehet eligazodni az álhírek és hamis információ között, mi számít hiteles forrásnak, mit nevezünk ténynek, ezek valóban változnak-e, hogyan működik a tudomány, és miért számít a legbiztosabb módszernek a világ megismeréséhez.

A közlemény idézi Pléh Csaba akadémikust, a projekt szakmai irányítóját, aki szerint az előadások szándéka az volt, hogy segítsék visszaállítani a tudományos világnézet tekintélyét. Az előadók olyan témákat dolgoznak fel, mint a tények megbízhatósága, változékonysága az életben és a tudományban, a logikai következtetés ereje és tévedései, a statisztika meggyőző és becsapó ereje, vagy hogy mikor tér el a nyelvhasználat a logikustól, és hogyan lehet élni a meggyőzés és a befolyásolás eszközeivel.

Az előadók között Zemplén Gábor tudománytörténész, Schnell Zsuzsanna kognitív nyelvész, kommunikációkutató, Kleiber Judit nyelvész, Tuboly Ádám Tamás tudományfilozófus és Keszthelyi Gabriella matematikus szerepel.

Az előadások 2023. november 29-én hangzottak el Budapesten. Az előadók felkészítésében és a program lebonyolításában a TEDxBudapest csapatával dolgozott együtt az MTA.

A felvételek nyilvánosan hozzáférhetők az mta.hu/alumni és a verseny.mta.hu weboldalakon. A középiskolai tanárok felhasználhatják a videókat akár egyenként, például osztályfőnöki órák keretében, de szervezhetnek belőlük előadás-sorozatot is egy-egy témahét keretén belül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!