A legjobb gyerek- és ifjúsági előadások kaptak díjat a XI. Kaposvári ASSITEJ Biennálén

Kultúra, 2024.05.13

A legcsinosabb óriás című, legkisebbeknek szóló darab, A lány, aki nem beszélt című gyerekelőadás és a Nem félünk a sötétben című ifjúsági produkció kapta az Üveghegy-díjat a hétvégén zárult XI. Kaposvári ASSITEJ Nemzetközi Gyermek- és Ifjúsági Színházi Biennálén.

Az ötnapos rendezvényen 25 előadás, továbbá szakmai- és kísérőprogramok közül válogathatott a közönség. A Kolibri Színházban működő ASSITEJ Magyar Központ és a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezésében megrendezett seregszemlére Cziráki Judit dramaturg, művészeti tanácsadó válogatta a versenyprogramban szereplő 22 előadást és színházi nevelési programot. A versenyelőadások mellett neves külföldi társulatok produkciói és utcaszínházi programok gazdagították a kínálatot - áll a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

A Szűcs Mónika vezette szakmai zsűri - Csató Kata, Perényi Balázs, Lőrinc Katalin és Keszte Bálint - a három fődíj mellett további hét kategóriában osztott ki elismeréseket pénteken.

Füge Produkció és a Jurányi Ház A legcsinosabb óriás című előadása (rendező: Bánki Gergely, Fekete Anna) A legkisebbeknek szóló legjobb előadásnak járó Üveghegy-díjat nyerte el. Az Aranyszamár Színház A lány, aki nem beszélt (rendező: Markó Róbert) című produkciója A legjobb gyermekszínházi előadásért odaítélt elismerést, míg a Budapest Bábszínház Nem félünk a sötétben című darabja (rendező: Podlovics Laura, Gajda Anna) A legjobb ifjúsági színházi előadásnak járó díjat kapta meg.

Gyermekszínházi előadásokban nyújtott alakításért Kovács Ildikó-díjat vehetett át Szőts Orsi (Az osztály vesztese, Vacok - Budaörsi Latinovits Színház), ifjúsági színházi előadásban nyújtott alakításért pedig Keleti István-díjat kapott Lipták Ildikó (Felejthetetlen - Kerekasztal Színházi Nevelési Központ). A legmegragadóbb mesélőnek odaítélt Kemény Henrik-díjat Reschofsky György (Vas Laci - Vojtina Bábszínház) kapta.

Különdíjat kapott az alkotók együttes munkájáért a Kabóca Bábszínház, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a Veszprémi Petőfi Színház Bánk című produkciója, továbbá a legjobb színházi nevelési előadásként a Káva Kulturális Műhely Jégföld című produkciója. Határokon átívelő közösségépítésért és kultúramentésért a Kárpátaljai Megyei Magyar Színház, a legjobb zeneszerzőként Cseri Hanna (Kócos macskaember-kölyök, Bánk) nyert el különdíjat.

A hallgatói zsűri különdíját a legjobb újgenerációs előadásként a Budapest Bábszínház Nem félünk a sötétben című produkciója, a színészek kivételes alakításáért pedig a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ Felejthetetlen című darabja nyerte el.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!