A nagybányai festőiskola képeiből látható kiállítás Szabadkán

Kultúra, 2024.05.16

Nagybányai remekművek magángyűjteményekből címmel, a modern magyar festészetet meghatározó, az egykori nagybányai festőiskolát bemutató nagyszabású kiállítás látható a Szabadkai Városi Múzeumban.

A Közép-európai Örökség Program részeként megvalósult kiállítás a tavalyi nagybányai, majd marosvásárhelyi helyszín után nyílt meg Szabadkán. A kiállítás június 30-ig lesz látható - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Közép-európai Program célja, hogy nemzetiségi hovatartozástól függetlenül teremtsen értéket olyan projektek megvalósításával, mellyel minden érintett résztvevő, ország, település és lakos nyer. Hidat kíván képezni a régió országaiban élő közösségek között, tovább erősítve kulturális és történelmi közös értékeinket - olvasható a közleményben.

A nagybányai festőiskola évtizedeken át jelentette a művészgenerációk felemelkedésének bölcsőjét, alapjaiban határozta meg a magyar modern festészet. A Nagybányán született alkotások pedig több nagy európai gyűjtemény megbecsült darabjaivá is váltak. A 35 műalkotást felvonultató szabadkai tárlaton többek között láthatóak lesznek a művésztelepet alapító generáció képei, valamint Tihanyi Lajos híres portréfestménye is.

"A nagybányai festőiskola új korszakot nyitott a magyar művészettörténetben, több nemzedéknek biztosított teret a szabadban való és egyben szabad alkotásra, a festők közül sokan nemzetközileg is elismertté váltak. A Közép-európai Örökség Program célja ezen korszakváltó gondolkodás bemutatása, hogy országhatárokon túl is közösségi értékké, összetartó erővé formáljuk a kulturális örökségünket" - idézi a közlemény Pacsay-Tomassich Orsolyát, a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány főigazgatóját.

A kiállítás a Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány, a Magyar Nemzeti Tanács és a Szabadkai Városi Múzeum együttműködésében valósul meg.

A 2020-ban alapított Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány célja, hogy a közép-európai régióban műemlék- vagy műemléki védelemben nem részesülő, de kulturális, történelmi, művészeti, építészeti értékkel rendelkező épületeket vásároljon, azokat felújítsa, korszerűsítse, majd az ingatlanok hasznosítására új koncepciót alakítson ki, valamint kulturális értékmentő projekteket valósítson meg. Az alapítvány, valamint a kezdeményezésére létrejött kulturális, szellemi örökséget megőrző program célja olyan értéket teremteni, amelyből az érintett országok és települések valamennyi közössége részesülhet - írták.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!