A spanyol zene lesz az idei Csíkszeredai Régizene Fesztivál fő témája

Kultúra, 2018.06.27

A spanyol zene lesz a fő témája az idei Csíkszeredai Régizene Fesztiválnak, amelyet július 8. és 15. között rendeznek meg a székelyföldi városban - közölték szerdán a szervezők.

A Hargita Megyei Kulturális Központ és a csíkszeredai önkormányzat szervezésében megvalósuló rendezvénysorozaton megemlékeznek Mátyás király születésének 575. és királlyá választásának 560. évfordulójáról, valamint a Barokk Fesztiválzenekar megalakulásának tizedik évfordulójáról is. Ez utóbbit Bach Máté-passiójának előadásával ünneplik, amelyet erre az alkalomra összeálló fesztiválzenekar és fesztiválkórus szólaltat meg.

Az idei fesztiválon részt vesz többek között a valenciai Capella de Ministrers, a Federico Maria Sardelli által alapított firenzei Modo Antiquo, a 2009-ben Konstanzban alakult német Il Cigno együttes, az 1999-ben alapított Quoniam, a francia Les Paladins, a magyarországi Tercina és Musica Historica, valamint a romániai Codex, Cygnini és Trionfale régizene-együttesek.

Filip Ignác Csaba, a fesztivál művészeti vezetője szerint idén is tudományos szempontoknak megfelelő, egyben szórakoztató programot állítottak össze, olyan fesztivált, amely egyesíti a nyugat- és a kelet-európai régizene jellegzetességeit, kiemelve az erdélyi és ezen belül a Csíkszeredához kötődő XVII-XIX. századi műzene értékeit.

A fesztivált olyan találkozónak nevezte, ahol a világ élvonalába tartozó zenészek, hazai zenészek, jó barátok, régi ismerősök és régizene-rajongók évről évre ismét átadják magukat az időtlen zene élvezetének.

A koncertek számos helyszínen zajlanak, és akárcsak a korábbi években, idén is lesz utcazene, számos előadás, gyermekprogram, táncház és filmvetítés is.

A Csíkszeredai Régizene Fesztivált először 1980-ban szervezték meg, 2008 óta tagja az Európai Régizene Fesztiválok Hálózatának.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!