A 125 éve született Lajtha Lászlóra emlékeznek Budapesten

Kultúra, 2017.05.24

Konferenciával, néptánc bemutatóval, hangversennyel és kiállítással emlékezik a 125 évvel ezelőtt született Lajtha László Kossuth-díjas zeneszerzőre, népzenekutatóra és zenetanárra a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) Művészetelméleti Tagozata szerdán Budapesten, a Pesti Vigadóban.

Fekete György, az MMA elnöke, megnyitó beszédében úgy vélte: vannak népek, amelyek fennmaradását az elszigeteltség, a sokaságban rejlő erő vagy a diaszpóralét biztosítja és vannak, amelyeknek "tőkéje a fegyverek zaja". A magyar viszont azon népek közé tartozik, amelyek "kultúrájuk mindennapi esőcseppjeit, mosolyait fogják fel dobogó szívük edényeibe" és "az ének, a tánc, az ima, a mese, a mindennapi tárgyi világ tenyérbe vándorló parányi csodáit simogatják, ízlelgetik, melengetik évezredeken át".

A magyar szellemi élet nagyjai a kultúrát az oktatás-nevelés, a tudományok és a művészetek hármas szent szövetségének tekintették - emelte ki a köztestület elnöke, aki szerint az MMA a múlt, a jelen és a jövő összekapcsolásán dolgozik olyan történelmi időkben, amikor "külső és belső ellenségeink a nemzeti identitásunk gyengítésére törekednek".

Lajtha László (1892-1963), a Francia Szépművészeti Akadémia levelező tagja a 20. századi magyar zenetörténet nemzetközi mércével is jelentős alkotója, tudósa volt. Bartók Béla és Kodály Zoltán kortársaként, sok tekintetben hozzájuk hasonló, de mégis teljesen önálló, tőlük független pályát futott be.

A konferencia 11 előadója között van Berlász Melinda, Ozsvárt Viktória, Windhager Ákos, Sebő Ferenc, valamint Pálóczy Krisztina, Fehér Anikó és Szekfü András. A tanácskozáson az érdeklődők többet tudhatnak meg egyebek mellett a szimfónia és filmzene kölcsönhatásairól Lajtha László művészetében, a zeneszerző és a táncházmozgalom kapcsolatáról, valamint a Lajtha-csoport nyugat-dunántúli népdalgyűjtésének földrajzi és művelődéstörténeti hátteréről is.

Az alkalomra a Pesti Vigadó negyedik emeleti folyosóján Lajtha László életéről és munkásságáról szóló, 100 dokumentumot felvonultató tablókiállítást mutatnak be, amelyet Solymosi Tari Emőke, az MMA Művészetelméleti Tagozatának vezetője ismertet.

Kora este a program részeként Lajtha László széki gyűjtéseiből népdalokat és táncokat tekinthet meg a közönség Mihó Attila, Cseke-Marosi Eszter, Petrilla Kinga, Petrilla Kende és Szente János előadásában.

A rendezvényt este hangverseny zárja, amelyen Lajtha László és a rá erősen ható francia zeneszerzők, Debussy és Ravel műveiből ad elő mások mellett Vörös Szilvia (ének), Bíró Zsófia (fuvola), Razvaljajeva Anasztázia (hárfa) és Zétényi Tamás (gordonka).
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!