A Csángó Fesztivál ad otthont a Kárpát-Haza Konferencia és Üzletember Fórumnak

Kultúra, 2017.08.04

Idén újra a Csángó Fesztivál keretében rendezik meg a Kárpát-Haza Konferencia és Üzletember Fóruma elnevezésű nagyszabású tanácskozást augusztus 10. és 12. között.

A Csángó Fesztivál megalapításának célja az volt, hogy bemutassuk a Kárpát-medence nemzeti értékeit a hazai és a külföldi közönségnek - mondta el Papp Imre, a Csángó Fesztivál alapító elnöke az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában.

Kifejtette, hogy az elmúlt években a kultúra és a gazdaság egysége egyre fontosabb szerepet kapott a fesztivál programjain, ezért négy évvel ezelőtt elindították a Kárpát-Haza Magyar Konferencia és Üzletember Fórumot.

Papp Imre elmondta, hogy az augusztus 8. és 13. között rendezett fesztivál végére szerevezett fórumon új dimenzióba helyezik a gazdaság és a kultúra kapcsolatát. Szó lesz többek között a helyi hagyományokra épülő vállalkozások létrehozásának lehetőségeiről, a magyar nyelv tanulásának lehetőségeiről a mai külhoni magyar közösségekben, a moldvai csángók identitástudata és a Csángó Fesztivál kapcsolatáról, illetve a kulturális és gazdasági turizmus lehetőségeiről a Kárpát-medencében.

A konferenciára érkeznek vendégek Délvidékről, Csángóföldről, Felvidékről, Kárpátaljáról, Jászságból sőt a diaszpórából, Angliából, Kanadából és Ausztráliából is.

Péterbencze Anikó néprajzkutató, a fesztivál társalapítója a Csángó Ház - csángók a változó időben című kiállításról beszélt. "A hagyomány, a táncos, zenei kultúra, a beszédünk, a szokások mind-mind középkori magyar kultúránk szerves részét képezik, ezért nagyon fontos, hogy ezt ápoljuk, megőrizzük, felgyűjtsük, rögzítsük" - emelte ki. Elmondta, hogy a tárlaton harminc év csángókról készült fotóit, ötvenórányi filmet, a Néprajzi Múzeum anyagából összeállított fényképgyűjteményt lehet majd megtekinteni.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!