A háború gyermekei - Chim fotói a Deák 17 Galériában

Kultúra, 2016.10.14

Robert Capa egykori munkatára, a Chim néven világhírűvé vált David Seymour második világháború után készített képeiből látható kiállítás A háború gyermekei címmel péntektől a budapesti Deák 17 Galériában, az Art Market Budapest nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár egyik kiemelt kísérőeseményeként.

A Magnum fotóügynökséget Robert Capával és Henri Cartier-Bressonnal megalapító Chim az UNICEF felkérésére készített művészi felvételeket a háború sújtotta Közép-Európa országaiban a második világháborút túlélő árvákról - közölte az MTI-vel a Deák 17 Galéria.

Tájékoztatásuk szerint a drámai erejű fotók most első ízben láthatók kiállításon a New York-i Alma On Dobbin művészeti alapítvány szervezésében.

Carole Naggar fotótörténész, a kiállítás kurátora Chim sokáig lappangó kontaktképeit vizsgálva korábban soha nem publikált fotókat fedezett fel. A most először bemutatott felvételek jól láttatják Chim kivételes képességét a fotóalanyaival való különleges kapcsolatteremtésre, valamint jellegzetes stílusát, amelynek lényege, hogy szinte maga is érintetté vált az alkotói folyamat során.

A szervezők kiemelték, hogy Chim fotói remek alkalmat nyújtanak a generációk közötti párbeszéd elindítására, a személyes múlt feldolgozására, emlékek továbbörökítésére, ezért a Deák 17 Galéria a kiállításhoz több korosztályra kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozást is ajánl iskolai csoportok számára.

Chim Varsóban született 1911-ben David Szymin néven, majd Párizsba költözött művészetet tanulni, és nem sokkal később a fotózás került élete középpontjába. Életműve az emberiséget kísértő szocioportrék összességeként mond kritikát a 20. század turbulens történelmi eseményeiről: a francia Front Populaire történetétől a spanyol polgárháborúig, a második világháború rombolásától Izrael állam megszületéséig.

A most Budapesten debütáló kiállítás felvételei válogatást adnak abból a sok száz tekercsből, melyeket Chim az ENSZ által a gyermekek jogainak védelmére akkoriban létrehozott UNICEF felkérésére készített a háború által leginkább sújtott országokban: Németországban, Ausztriában, Görögországban, Olaszországban, Magyarországon és szülőhazájában, Lengyelországban. Sokak számára ezek a fotók világítottak rá arra, hogy kik voltaképpen a háború legkiszolgáltatottabb áldozatai, Chim felvételei így különleges szolgálatot tettek a béke ügyének - emlékeztet a galéria közleménye.

A tárlat október 29-ig díjmentesen látogatható a Deák Ferenc utcai Deák 17 Galériában.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!