A könyvtárak esti és vasárnapi nyitvatartását szorgalmazza Emmanuel Macron

Kultúra, 2018.02.20

Emmanuel Macron francia államfő  és Francoise Nyssen francia kulturális miniszter azt kérte kedden az önkormányzatoktól, hogy hosszabbítsák meg a könyvtárak nyitvartását esténként és vasárnap "a kulturális és társadalmi törésvonalak" csökkentése érdekében.

A könyvtárak nyitvatartása "az emancipációs küzdelem" része és a kormánypolitika "vezérfonala" - fogalmazott a francia elnök kedden Mureaux-ban, az egyik párizsi előváros könyvtárában tett látogatásán.

Franciaország 16 500 közkönyvtára közül alig 135 látogatható vasárnap, és többségük dél és délután 2 óra között zárva tart - derül ki abból a jelentésből, amelyet Erik Orsenna író és Noel Corbin kulturális ügyekért felelős kormánymegbízott készített el a kulturális minisztérium megbízásából.

Az elnökválasztási kampányban Emmanuel Macron kifogásolta, hogy a francia nagyvárosok könyvtárai hetente 41 órában látogathatók, míg Koppenhágában 98 órát tartanak nyitva az ilyen intézmények. A kulturális miniszter szerint az is problémát jelent, hogy a francia könyvtárak többségének nyitvatartási idejében az emberek dolgoznak és nem tudnak eljutni a könyvtárakba.

Hivatalos statisztikák szerint 2016-ban a 15 évesnél idősebb franciák 40 százaléka fordult meg könyvtárban és 12 százalékuk kölcsönzött könyveket. A jelentéstevő Erik Orsenna szerint nem központilag, Párizsban kellene meghatározni a könyvtárak nyitvatartását, hanem helyi szinteken, a lakosság igényei szerint, és a könyvtárakat "kulturális közszolgáltató központtá" kell átalakítani.

A kormány 2018-ban nyolcmillió eurót fordít a közkönyvtárak nyitvatartásának bővítésére.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!