A Krosnói Nemzetközi Lenszövő Biennálé anyagából nyílik kiállítás Zalaegerszegen

Kultúra, 2017.11.24

A 9. Krosnói Nemzetközi Lenszövő Biennálé válogatott anyagából nyílik pénteken kiállítás Zalaegerszegen, a Városi Hangverseny- és Kiállítóteremben.

A tárlat anyaga a kortárs nemzetközi textilművészet sokféle irányzatát, törekvését reprezentálja - mondta el az MTI-nek Kostyál László művészettörténész.

Hozzáfűzte: a kiállításon több mint száz alkotó pályamunkája lesz látható. A legnagyobb számban a lengyel művészek művei szerepelnek, de Japánból, Írországból, Litvániából, Szlovákiából és Ukrajnából is érkeztek alkotások. Hosszú évek után magyar alkotó - a zalaegerszegi Steier Györgyi - munkája is résztvesz a kiállításon.

A lenszövő biennálén tematikájában, színvilágában, kompozíciójában és kreativitásban is változatos alkotásokat mutatnak be. A textilművészek közt van, aki elvont, általános filozófiai jellegű tartalmakat sűrített az alkotásába. A leghangsúlyosabb művek a világban történt eseményekre reflektálnak - fogalmazott Kostyál László, aki Krosnoban zsűritagként vett részt a pályamunkák értékelésében.

Az üveggyártásáról is híres lengyelországi Krosno városa hosszú időn át hagyományos textilipari központként működött. A len termesztése, feldolgozása és a szövés a 16. századra nyúlik vissza. A történelmi múltat a város neve is a jelzi: Krosno szövőszéket jelent. A 20. század végén az ipari tevékenység megszűnt, a lenfeldolgozó üzem 2000-ben bezárt. A biennálé a tradicionális mesterségnek állít emléket. A vándorkiállítást Európa több városában is bemutatták, és a kezdetektől hagyománnyá vált, hogy a záró kiállítást mindig Zalaegerszegen rendezik meg - emlékeztetett Kostyál László.

A krosnói lenszövő biennále a krosnói Kézműves Múzeum és a zalaegerszegi Göcseji Múzeum 2000-ben kötött együttműködési megállapodását is erősíti - hangsúlyozta. A kiállítás- és szakmai tapasztalatcserékkel rendszeres kapcsolat alakult ki a két intézmény között: Krosnóban már több alkalommal is bemutatták a zalai kortárs képzőművészek munkáit.

A krosnói lenszövő biennále anyagából nyílt tárlat 2018. január 13-ig tekinthető meg Zalaegerszegen.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!