A reformáció emléknapján zárul Szabó Balázs Bach-sorozata

Kultúra, 2017.10.17

A reformáció emléknapján, október 31-én zárul Szabó Balázs orgonaművész Bach összes orgonaművét bemutató sorozata a ceglédi evangélikus templomban.

Az esten a Clavierübung III. kötete szólal meg. A sorozat méltó megkoronázása lesz a Catechismus sonorus, amelyet Bach a lutheri reformáció lipcsei bevezetésének 200. évfordulójára jelentetett meg 1739-ben.

Szabó Balázs 2015. október 31-én indította el a koncertsorozatot azzal a céllal, hogy Johann Sebastian Bach összes orgonaművét bemutassa a ceglédi evangélikus templom barokk stílusú hangszerén. Az eddig megtartott 13 koncertre Cegléd Bach-zarándokhellyé vált, ahova nemcsak az ország különböző pontjairól, hanem külföldről is rendszeresen látogattak el meghallgatni a Bach-orgonát - közölték a szervezők az MTI-vel.

A 2014-ben avatott ceglédi "Bach-orgona" Magyarország első olyan orgonája, amely minden paraméterében hűen követi a Bach által ismert és használt türingiai és szászországi barokk hangszerek mintáját. A koncertsorozat közönsége a lehető legeredetibb hangzásélményben részesülhetett többek között az orgona hangolásának köszönhetően is, amely a Wohltemperiertes Klavier I. kötetének címlapján található útmutatás szerint történt, Szabó Balázs rekonstrukciója alapján. A hangszer nem a karzaton, hanem elöl, az oltárnál helyezkedik el.

A Bach születésének 330. és a reformáció 500. évfordulóját összekötő, ingyenesen látogatható koncertsorozat program-összeállítása nemcsak a kronológiai hűséget és a teológiai vonatkozások megvilágítását, hanem a művek kontextusának megismerését, mélyebb megértését tették lehetővé. Nagy népszerűségnek örvendtek az egyes koncerteket megelőző rövid előadások is, amelyeken Szabó Balázs részletesebben ismertette az aktuálisan elhangzó művek hátterét és keletkezésük történetét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!