A Szabadság híd közösségi térré alakulása lesz látható a velencei biennále magyar pavilonjában

Kultúra, 2017.09.27

A Szabadság híd spontán közösségi térré alakulását feldolgozó, A szabadság hídja - Új horizontok a városban című kiállítás lesz látható jövőre a 2018. évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále magyar pavilonjában.

A velencei biennále nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum - Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a magyar pavilon kurátorát és kiállítását. A kiírást Oravecz Júlia nyerte Tornyánszki Éva és Göttler Anna társkurátorokkal együtt A szabadság hídja - Új horizontok a városban című pályázatával - közölte a múzeum szerdán az MTI-vel.

A június 8-án meghirdetett pályázatra kilenc terv érkezett, ezeket az alkotók hétfőn a Ludwig Múzeumban prezentáción is bemutatták.

A szabadság hídja - Új horizontok a városban projekt az utóbbi évek egyik legelőremutatóbb, univerzális, mégis jellegzetesen budapesti urbanisztikai jelenségével, a Szabadság híd spontán közösségi térré, találkozó- és eseményhelyszínné való alakulásával foglalkozik, amely az innovatív közösségi városhasználat egyik új és aktuális fejleménye.

A zsűri szerint a pályaművek közül ez a kiállítás illett bele legjobban a jövő évi Velencei Nemzetközi Építészeti Biennále korábban meghirdetett központi koncepciójába, a Freespace tematikába.

A Kultúrgorilla és a Stúdió Nomad által közösen jegyzett projekt arra kíván rámutatni, hogy egy városban érdemes odafigyelni az alulról jövő spontán kezdeményezésekre, hiszen a civil aktivitások és akciók frissességet, természetességet hozhatnak egy metropolisz életébe, az elindult folyamat továbbgondolása pedig segítheti az urbanisztikai problémák megoldásáról való gondolkodást.

A tervezett kiállítás közösségi élményalapú eleme a pavilon átriumába tervezett könnyűszerkezetes kilátó lesz, amely szokatlan nézőpont megteremtésével utal vissza a budapesti helyszínre és magára az építészet új nézőpontjaira, valamint alkalmas lesz a látogatók bevonására is.

A projekt az építész szerepet is sajátosan értelmezte, hiszen a szerzők szerint a "szabadság hídja" a különböző emberek, szakmák, élmények, vélemények közötti szabad átjárásról legalább annyira szól, mint egy olyan városról, amely újabban egyre jobban fedezi fel az eddig kihasználatlan adottságait.

A múzeum közleménye szerint a kiállítás a nyitott köztéralakítás és az együttműködő város témájában figyelemreméltó példaként a nemzetközi urbanisztikai diskurzus részévé teheti a budapesti "Szabadság híd-jelenséget" és jótékonyan hathat vissza a patinás Duna-híd jövőjére, a várostervezés gyakorlatára.

A 16. Velencei Nemzetközi Építészeti Biennálét 2018. május 26. és november 25. között rendezik meg. A kiállítás főkurátora Yvonne Farrell és Shelley McNamara építész lesznek.

A magyar pavilon pályázatára beérkezett valamennyi elképzelés megtekinthető a Ludwig Múzeum honlapján.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!