Adventi gyertyagyújtás Debrecenben

Kultúra, 2015.11.29

Több ezren gyűltek össze vasárnap este Debrecen főterén, a Református Nagytemplom előtti Kossuth téren, hogy tanúi legyenek, amikor karácsonyi fénybe borul a város centruma, és Debrecen adventi koszorúján meggyújtják az első gyertyát.

Papp László (Fidesz-KDNP), a város polgármestere a részvevők sokaságára utalva kijelentette: "hálásak vagyunk a teremtőnek, hogy olyan városban élhetünk, ahol a kereszténység legszebb ünnepe, a várakozás időszaka ennyi embert hoz a főtérre, hogy vallási felekezetekhez való tartozástól függetlenül ennyien együtt tudunk lenni".

A karácsony összefogja a népeket, a nemzeteket, a helyi közösségeket, a családokat, de nemcsak összefogja, hanem össze is tartja őket - mondta a polgármester.

Hozzátette: a karácsony azt jelenti, hogy szeretetet tudunk egymásnak adni.

Ugyanakkor az elmúlt napok eseményei jelezték: forrong a világ, nincs béke, áldozatok vannak, s mi hálát adhatunk Istennek, hogy itt Magyarországon, Debrecenben, Közép-Európában békében tudunk ünnepelni - mondta.

Palánki Ferenc, a debrecen-nyíregyházi római katolikus egyházmegye megyés püspöke arra kérte az egybegyűlteket, hogy tekintetüket ne a földre szegezzék. "Emeljétek föl a fejeteket, az advent lényege a reménység és a bizalom, a fej felemelésének az időszaka, gazdagodva a szeretetben - ez az örömhír" - mondta a püspök.

Kocsis Fülöp, a Debrecen székhelyű hajdúdorogi görög katolikus főegyházmegye érsek-metropolitája arról beszélt, hogy ahol Jézus Krisztus van, ott van az Isten. Fontosnak nevezte, hogy karácsonykor betlehem a szívünkben legyen, s az igazi örömhír - mint mondta - az, amikor "bennünk, szívünkben, családunkban jelenik meg az Isten".

Fekete Károly tiszántúli református püspök a szeretetközpontú világlátásra hívta fel az egybegyűltek figyelmét. "A centrum hívott minket, és nem tolakodott" - mondta az advent első vasárnapjára utalva, és figyelmeztetett: "vannak tolakodók, akik tilalomfák mögé szeretnének bennünket zárni, vannak bálványimádók és egocentrikus honfitársaink, akik szintén tolakodni igyekeznek".

"A negyedik a szeretetközpontú világlátás, amely legyőzi a félelmet" - hangoztatta Fekete Károly, aki ilyen felemelő és felszabadító világképet kívánt mindenkinek.

Az adventi gondolatokat követően Debrecen polgármestere és a három történelmi egyház püspöke együtt gyújtotta meg az első gyertyát a város adventi koszorúján, a Kossuth téren felállított hatalmas karácsonyfa tövében.

Az adventi gyertyagyújtást megelőzően a Református Nagytemplomban adventnyitó istentiszteletet tartottak, ahol Fekete Károly püspök hirdetett igét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!