Alapításának századik évfordulója alkalmából emlékérméket bocsátott ki az MNB

Kultúra, 2024.05.16

Alapításának századik évfordulója alkalmából a 100 forintos forgalmi érme emlékváltozatát, valamint a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém érmeként 50 ezer forint névértékű ezüst emlékérmét és annak 3 ezer forintos címletű színesfém változatát bocsátja ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) - tájékoztatta a pénzintézet az MTI-t csütörtökön.

Az évforduló egyben a szuverén magyar pénzügyi rendszer alapításának ünnepe, ezért a forgalmiérme-emlékváltozat mellett unikális emlékérmék is megörökítik a centenáriumot - írták a közleményben.

A tájékoztatás szerint "100 éves a Magyar Nemzeti Bank" megnevezéssel 50 ezer forint névértékű, egy oldalon aranyozott rátétes ezüst és 3 ezer forint névértékű színesfém emlékérmét bocsát ki a jegybank. A 100 grammos ezüst emlékérme a hazai emlékérme-kibocsátások történetében a valaha volt legnagyobb súlyú nemesfém emlékpénz. További különlegessége a szélét díszítő 100 rece, mely erősíti az évfordulóra való utalást - jegyezték meg.

A 100 forintos érme megújult tematikai oldalát Kovács Zoltán szobrászművész, az emlékérméket Horváth Andrea iparművész tervezte. A gyűjtői célú centenáriumi érmék forgalmazása május 24-én indul az érméket gyártó és forgalmazó Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül.

"A független jegybank hazánk szuverenitásának egyik legfontosabb szimbóluma, létrehozásának igénye már az 1848-as forradalom követeléseit összefoglaló 12 pont között is szerepelt. Végül 1924. április 26-án lépett hatályba a Magyar Nemzeti Bank létrehozásáról szóló törvény, május 24-én tartotta meg a jegybankot tulajdonló részvénytársaság az alakuló közgyűlését, és egy hónappal később, június 24-én valósulhatott meg a márciusi ifjak akarata, amikor az önálló magyar jegybank Popovics Sándor elnökletével megkezdte munkáját" - idézték fel, hozzátéve, hogy a nemzeti egység egyik legjelentősebb intézményévé váló önálló jegybank első évtizede alapjaiban határozta meg a következő időszakot, hiszen olyan kiváló emberek, mint Popovics Sándor - az MNB első elnöke - stabilizálták a háborún átesett ország gazdaságát.

A közlemény szerint az emlékérméket Kandrács Csaba, az MNB alelnöke és Fömötör Barna, az MNB főigazgatója ünnepélyes keretek között bocsátotta ki. Kandrács Csaba beszédében méltatta a pénzügyeket szabályozó és felügyelő független MNB elmúlt százéves tevékenységét, mely folyamatosan Magyarország gyarapodásáért dolgozik. "A mai napon kibocsátásra kerülő érmék a jegybank hivatását, felelősségteljes szerepét közvetítik, üzenetként hordozzák a teljes magyarság felé az érmén megjelenő feliratot: a Magyar Nemzeti Bank 100 éve a független, stabil pénzügyi rendszer őre" - emelte ki a jegybank alelnöke.

A jubileum alkalmából kibocsátott 100 forintos forgalmi érme emlékváltozat névértékes oldala megegyezik a jelenleg forgalomban lévő 100 forintos érme címletoldalával. A tematikai oldalon a megszokott címerábrázolás helyett a középmezőben kissé excentrikusan elhelyezve a Magyar Nemzeti Bank logójának ábrázolása látható, amelyet a jegybank által 1924-ben kibocsátott részvény díszítőkeretéből vett motívum-részlet vesz körül. A tematikus oldal szélén, felső köriratban a "Magyarország", alsó köriratban a "100 éve a független, stabil pénzügyi rendszer őre" felirat olvasható. Az alsó körirat fölött, bal oldalon a Magyar Nemzeti Bank alapításának évét jelölő "1924" felirat, jobb oldalon a "2024" verési évszám olvasható. Az érmék technikai paramétereikben megegyeznek a készpénzforgalomban használt 100 forintos érmékkel.

A 100 forintos forgalmiérme-emlékváltozat 2 millió példányban készül. Az új érmével a lakosság a készpénzfizetési forgalomban, a mindennapi vásárlások során találkozhat, az MNB a lakossági pénztárában címletváltást nem végez. A 2 milliós keretből 12 ezer darab elsőnapi (normál verdefényes) veretként sorszámozott díszcsomagolásban vásárolható meg a 100 évvel ezelőtti alakuló közgyűlés napjára emlékeztetve, május 24-től a Magyar Pénzverő Zrt. értékesítési csatornáin keresztül - közölte az MNB.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!