Augusztus 20. - Állami díjakat adott át az ünnep alkalmából Csák János miniszter

Kultúra, 2022.08.19

Augusztus 20. alkalmából adományozható állami kitüntetéseket és a Népművészet mestere díjakat adott át Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára pénteken Budapesten, a Pesti Vigadóban.

Augusztus 20. - Állami díjakat adott át az ünnep alkalmából Csák János miniszter A miniszter ünnepi beszédében hangsúlyozta: a Magyar Érdemrend és Magyar Érdemkereszt a nemzet szolgálatában, az ország fejlődésének elősegítésében, a haza érdekeinek előmozdításában és az egyetemes emberi értékek gyarapításában végzett kimagasló, példamutató tevékenység elismerésére szolgál. Hozzátette: a most átadott díjakkal fejet hajtanak azok előtt, akik kiemelkedő teljesítményt nyújtanak a magyar lét fenntartásában és örökítésében.

Kiemelte: aki nem becsüli a múltját és ősei alkotását, az a jövőjét is semmibe veszi és feladja. Hozzátette: ahogyan őseink 33 generáción át megőrizték a kultúrát, úgy nekünk is kötelességünk és felelősségünk megőrizni az örök, állandó emberi értékeket és továbbadni az utánunk jövő nemzedékeknek.

Csák János hangsúlyozta, a másik ember méltóságának elismerése abszolút és állandó, amit meg kell őrizni "a történelem változó divatjai és téveszméi viharában" is. Ha ezt feladjuk, minden emberit feladunk - fogalmazott, jelezve, ez a meggyőződés hatja át a kormány tevékenységét is.

Hozzátette: vannak örök emberi jók, amelyek ápolása és elősegítése a kormányzat kötelessége, mint például a béke és biztonság, amely az alkotó tevékenység alapja, de ilyen a kötődés, a valahová tartozás is, mert "gyökerek nélkül az ember csak sodródik a világban". Mint mondta, ezért nem tudnak engedni a meggyőződésükből, amely szerint a család a társadalom morális kultúrájának elsődleges forrása, ezért pedig méltó és igazságos a támogatása.

Hozzátette: "az emberi jók biztosításához a kultúrán keresztül vezet az út" és kifejtette, önazonosság nélkül a közösség nem képes kézben tartani a sorsát, megőrizni önrendelkezését, cselekvőképességét. Kultúra nélkül széthullik a közösség, mint a gyöngysor, amiből kihúzták a selyemszálat és a gyöngyök szétgurulnak és betemeti őket a por - fogalmazott, hangsúlyozva, ezért kell ápolni a kultúrát.

A kormány tisztában van szellemi és lelki örökségünkkel, és mindent megteszünk, hogy ezt megőrizzük, ápoljuk, és gyarapítva átadjuk a következő nemzedékeknek - mondta.

Az ünnepségen Csák János miniszter és Vitályos Eszter, a tárca parlamenti államtitkára átadta a Magyar Érdemrend Középkereszt a csillaggal polgári tagozat, a Magyar Érdemrend Középkereszt polgári tagozat, a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat díjakat. Vitályos Eszter és Hoppál Péter, a tárca kulturális államtitkára pedig a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat, valamint a Népművészet mestere díjakat adta át.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Augusztus 20. - Állami díjakat adott át az ünnep alkalmából Csák János miniszter Augusztus 20. - Állami díjakat adott át az ünnep alkalmából Csák János miniszter Augusztus 20. - Állami díjakat adott át az ünnep alkalmából Csák János miniszter
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!