Az atombomba pusztítását bemutató kiállítás nyílt a Sziklakórház Múzeumban

Kultúra, 2017.06.01

Én lettem a halál, a világok pusztítója címmel mutatja be az atombomba pusztítását a Sziklakórház Atombunker Múzeum csütörtökön megnyílt kiállítása, amelyet a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum állított össze.

Az atombomba pusztítását bemutató kiállítás nyílt a Szik A tárlaton számos olyan eredeti tárgy tekinthető meg, amely a támadások során megégett, megrongálódott; sokhoz személyes történetek is kapcsolódnak - mondta a megnyitón Tatai Gábor, a múzeum igazgatója.

Mint kiemelte, a kiállítás nem ítélkezik arról, szükség volt-e az atombombák bevetésére, be kívánja azonban mutatni a nukleáris fegyverek hatását, amelyről az emberek ma sem tudnak eleget.

Siga Kendzsi, a Hirosimai Béke Emlékmúzeum főigazgatója elmondta, hogy 1995 óta 16 ország 45 városában mutatták be az atombombáról szóló kiállításukat.

Mint felidézte, 1945. augusztus 6-án és 9-én dobták le az atombombát Hirosima és Nagaszaki városára, melyek egy szempillantás alatt megsemmisültek; a halottak száma az év végére meghaladta a 200 ezer főt, köztük amerikai hadifoglyok is voltak.

Hirosima és Nagaszaki városa az áldozatok családtagjai és túlélők által adományozott tárgyakon keresztül mutatja be az atomfegyver borzalmas és embertelen voltát - jegyezte meg Siga Kendzsi.

Vadzsima Takehiko, Japán magyarországi helyettes nagykövete hangsúlyozta: Japán az egyetlen atomtámadást elszenvedett országként hosszú évek óta küzd az atommentes világért.

Hirosima és Nagaszaki borzalma nem egy elmúlt világhoz tartozik, Észak-Korea például jelenleg is atomfegyverekkel és ballisztikus rakétákkal kísérletezik - emlékeztetett a diplomata, hangsúlyozva, hogy az emberiségnek tanulnia kell a múltbéli tragédiákból.

Szalay-Bobrovniczky Alexandra kultúráért felelős főpolgármester-helyettese elmondása szerint nyomasztó és elrettentő élmény a kiállítás, mégis ilyennek kell lennie, hiszen az utóbbi magyar generációk már nem tudják, mi a háború.

Az atomháború borzalmaival azonban nekik is szembesülniük kell, hiszen a sugárfertőzés még a katasztrófa után hét évtizeddel is érezteti hatását a környéken - jegyezte meg.

Kadzsimoto Josiko, a hirosimai atomtámadás túlélője az október 31-ig látogatható kiállítás megnyitóján elevenítette fel borzalmas élményeit, majd pénteken a Károli Gáspár Református Egyetemen, szombaton pedig az Eötvös Loránd Tudományegyetemen számol be arról, mi történt a katasztrófa pillanataiban és utána.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Az atombomba pusztítását bemutató kiállítás nyílt a Szik Az atombomba pusztítását bemutató kiállítás nyílt a Szik Az atombomba pusztítását bemutató kiállítás nyílt a Szik
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!