Balettnövendékek és hallgatók mutatkoznak be szombaton az Eiffel Műhelyház Bánffy termében

Kultúra, 2024.06.13

A Magyar Táncművészeti Egyetem, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium, a Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum, valamint a Magyar Nemzeti Balettintézet hallgatói és növendékei mutatkoznak be június 15-én az Eiffel Műhelyház Bánffy termében Pas de Quarte címmel.

A lélek aspektusai, az alkotói lét és a feltámadás, valamint a klasszikus témák és technikák szerepelnek az intézményes balettiskolák találkozójának nyitóműsorában, a Győri Tánc- és Képzőművészeti Általános Iskola, Szakgimnázium és Kollégium növendékeinek előadásában. A négy szólót, egy duettet és egy triót felvonultató alkotásokban a növendékek olyan nagy hatású klasszikus és modern balettkoreográfusok munkáira is reflektálnak, mint William Forsythe vagy Mihail Fokin - tájékoztatta a Magyar Állami Operaház az MTI-t csütörtökön.

Ezt követően a Magyar Állami Operaház balettiskolája, a Magyar Nemzeti Balettintézet eleveníti fel a május végén bemutatott KisKalóz című produkciójuk második részét, amely Harald Lander Etűdök című koreográfiája nyomán veszi sorra a teremben zajló próbák lépcsőfokait a kész produkcióig, karaktertáncok formájában is bemutatva a klasszikus balett és a népek táncainak ötvözetét.

A Pécsi Művészeti Gimnázium, Szakgimnázium és Technikum tanulói Made in Pécs című műsorukban reflektálnak az idén 50 éves intézmény gazdag örökségére és szimbiózisára a város kortárs balettegyüttesével.

A találkozót a Magyar Táncművészeti Egyetem hallgatóinak produkciója zárja. Elődásukban Lukács András 2010-ben a Magyar Nemzeti Balett számára készített, Örvény című modern koreográfiáját mutatják be Philip Glass zenéjére.

A Magyar Állami Operaház 2013-ban hívta életre Pas de Troi, majd Pas de Quatre néven a vidéki balettegyüttesek fővárosi seregszemléjét. Az Erkel Színházba meghirdetett programsorozat a Covid-járvánnyal megszakadt, idén azonban megújult formában, az intézményes balettiskolák találkozójaként elevenedik újjá, ezúttal az Eiffel Műhelyház falai között - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!