Bécsben nyílt kiállítás Keleti Éva fotóiból

Kultúra, 2024.06.05

Amit még nem láttatok. Keleti Éva címmel nyílt kiállítás a fotóművész csaknem hetven évet felölelő munkásságából szerdán, a bécsi Collegium Hungaricumban.

Bécsben nyílt kiállítás Keleti Éva fotóiból A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Nemzeti Archívum és a Collegium Hungaricum közös kiállítása Keleti Éva csaknem hetven évet felölelő munkásságába ad betekintést. A tavalyi, nagy sikerű életműkiállítás most nemzetközi porondon is bemutatkozik, kiegészülve az alkotó Bécsben készült fotóival - áll az MTVA szerdai közleményében.

A fotóművész a hatvanas években iskolát teremtett a színházi fényképezésben, hiszen jelen volt annak minden fontos pillanatánál. Dokumentálta a próbák folyamatait, a bemutatók sikereit, benézett a kulisszák mögé, és olyan kiemelkedő színművészekről készített portrékat, mint Darvas Iván, Ruttkai Éva, Béres Ilona vagy a nemzetközi hírű operaénekes, Házy Erzsébet.

Megörökítette továbbá a Bécsi Ünnepi Hetek rendezvénysorozat magyar vendégszerepléseit is az 1960-as, 1970-es években, ahol többek között Az ember tragédiáját, vagy az Orfeusz és Euridiké operájának ősbemutatóját is tartották a kor legelismertebb magyar és osztrák színművészeivel.

"Azon dolgozunk, hogy áttekintő képet adhassunk arról, milyen korban éltem le ezt a több mint 90 évet. Remélem, hogy olyan alkotás is van köztük, amire évek múlva is emlékeznek majd a látogatók" - idézi a közlemény Keleti Évát, aki szakmai portfóliója és öröksége gondozására az Nemzeti Archívumot kérte fel. "A technika olyan nagyot lépett előre, hogy gyakorlatilag semmi sem merülhet a feledés homályába. Viszont azt, hogy a kép mögött mi van, azt már csak én tudom elmondani, és a nemzetközi szinten is kiemelkedő műszaki hátterű Nemzeti Archívum képes arra, hogy ezeket mind szellemileg, mind technikailag rögzítse az utókornak" - jegyezte meg egy korábbi interjúban a fotóművész.

"Bécs egy jelentős kulturális központ, ahol kiállítást rendezni megtiszteltetés, rangot jelentő mérföldkő nemcsak a Nemzeti Fotótár, nemcsak a közmédia, hanem a magyar kultúra számára is. Az értékőrzés és hagyománytisztelet a közmédia kiemelt feladata, az MTVA Nemzeti Archívumában ezek mellé egyedülálló technológiai tudás társul. Mindez olyan szinergiák létrejöttét szavatolja, amely alapján Keleti Éva a fotóművészet nemzetközileg elismert alkotója minket választott a képeinek elhelyezésére. A fotóművész több ezer felvételből álló életműve fellelhető a közmédia által gondozott Nemzeti Archívumban, amelynek weboldalán több mint 326 ezer képet és csaknem egymillió sajtóanyagot tett eddig is mindenki számára elérhetővé" - idézi a közlemény Pető Zoltán, az MTVA Operatív vezérigazgató-helyettesének megnyitóbeszédét.

Szilágyiné Bátorfi Edit, Magyarország bécsi nagykövete hozzátette: "Ez a kiállítás egyedülálló lehetőség arra, hogy új utat nyisson az osztrák-magyar kulturális kapcsolatok további fejlesztéséhez."

Az M5 kulturális csatorna Keleti Éva 93. születésnapján, augusztus 18-án vetíti majd le A pillangó szárnyán című saját gyártású riportfilmjét, amely bepillantást enged az alkotó gyermekkorába, valamint bemutatja a helyenként megrázó eseményekkel teli életszakaszait, és a szakmája iránti szeretetét, odaadását is.

A Keleti Éva életmű-kiállítás csütörtöktől ingyenesen látogatható a hét minden napján a bécsi Collegium Hungaricumban.
(MTI)

Galériánk

Bécsben nyílt kiállítás Keleti Éva fotóiból Bécsben nyílt kiállítás Keleti Éva fotóiból Bécsben nyílt kiállítás Keleti Éva fotóiból Bécsben nyílt kiállítás Keleti Éva fotóiból
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!