Bengt Ahlfors finn író részt vesz darabja szentendrei bemutatóján

Kultúra, 2017.04.19

A neves finn író, Bengt Ahlfors részvételével mutatja be a Színházkomédia című darabot az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely április 29-én Szentendrén.

Az alkotók közlése szerint a finn szerző a darab premierjére érkezik 30 év után Magyarországra. Az országszerte játszó társulat jubileumi, 10. évadában tűzte műsorra a darabot Koltai Róbert rendezésében.

Az Ivancsics Ilona és Színtársai alkotóműhely az elmúlt tíz esztendőben az ország számos pontján csaknem félmillió embernek mutatta be színes repertoárját, felnőtt és ifjúsági előadásait. Jubileumi évadukat 2016 szeptemberében kezdték meg a társulatnak otthont adó Szentendrén. Megalakulásuk 10. évfordulójára választották Bengt Ahlfors nagy sikerű darabját, a Színházkomédia című vígjátékot.

A darab a színházi világ mindennapjaiba kalauzolja a nézőket. Egy vidéki társulat premier előtti munkáját mutatja be, a kapkodó próbafolyamat feszültségeit, a vezetők, alkotók, színészek harcait, kompromisszumait, sikertelenségeit és a boldog beteljesülés pillanatait. Közben pedig bemutatja mindennapi viszonyainkat, emberi kapcsolatainkat.

"Bengt Ahlfors színházi rendező, író számtalan színdarabot rendezett, köztük Shakespeare, Moliere, Brecht, O'Neill, Csehov műveit, ám az elmúlt húsz évben kizárólag saját drámáit vitte színre, melyek igen kedveltek egész Európában. Könnyen érthető, igazán mai, humorban gazdag anyag, Márton András fordításában" - idézi a közlemény Ivancsics Ilonát.

"A darabválasztáskor pedig nem titkolt célunk volt, hogy valami olyat mutassunk meg, ami igazán rólunk, színészekről és a munkánkról szól. Mindezt úgy, hogy a külvilág, a néző betekintést nyerjen a kulisszák mögé, felénk, hogy aztán együtt nevethessünk, talán még önmagunkon is" - tette hozzá a szentendrei magánszínház alapító vezetője.

Az előadásban Ivancsics Ilona mellett Kertész Péter, Farkasházi Réka, Nemcsók Nóra, Szirtes Balázs, Nagy Enikő, Király Adrián, Szalma Tamás és Ábrahám Edit játszik; utóbbi az elmúlt években nem vállalt sehol szerepet, most viszont elfogadta a társulat felkérését és egy olyan színésznőt alakít, aki visszatér a világot jelentő deszkákra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!