Bille August dán filmrendező lesz az áprilisi Pekingi Filmfesztivál versenyprogramjának zsűrielnöke

Kultúra, 2017.03.23

Bille August dán filmrendező lesz az április 16. és 23. között zajló 7. Pekingi Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának zsűrielnöke. A fesztiválon bemutatják Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjét és retrospektív válogatásban David Lynch filmes életművét is műsorra tűzik.

Lynch filmjei közül számos olyan alkotást vetítenek, amelyeket korábban nem láthatott a közönség a kínai mozikban: köztük a Radírfej, a Kék bársony, Az elefántember, a Lost Highway és a Mulholland Drive című filmeket. Bemutatják ezen kívül az amerikai rendezőről készült David Lynch: The Art Life című dokumentumfilmet is, amit április elején a budapesti Titanic Filmfesztivál szintén műsorára tűz.

Lynch, aki jelenleg a május végétől új epizódokkal jelentkező Twin Peaks-sorozaton dolgozik, a pekingi szervezők szerint nem vesz részt a fesztiválon - számolt be róla a The Hollywood Reporter.

A kétszeres cannes-i Arany Pálma-díjas Bille August viszont a nemzetközi zsűri elnökeként dönt majd az idei Tiantan-díjakról, a karjait az Ég Templomának (Tiantan) körvonala felé nyújtó nőt ábrázoló aranyszobrokról. A versenyprogramban 15 alkotás szerepel.

A mustrán egyébként a dán filmes, továbbá Michelangelo Antonioni olasz filmrendező és Sylvia Chang színész-rendező munkáiból is látható majd retrospektív válogatás.

A Pekingi Filmfesztiválon ötszáz filmet tűznek műsorra mintegy 30 filmszínházban a 16 nap alatt. Levetítik az idei Berlinale Arany Medve-díjas filmjét, Enyedi Ildikó Testről és lélekről című alkotását, és a rendezői Ezüst Medve-díjas The Other Side of Hope című Aki Kaurismaki-filmet is.

Versenyen kívül nézheti meg a közönség a Halálos iramban és A Karib-tenger kalózai új epizódjait.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!