Bogyay Katalin: a nemzetközi kapcsolatok erősítésében hiszek

Kultúra, 2017.12.04

A nemzetközi kapcsolatok erősítésében hiszek, mert bizalmat kell építenünk azokkal, akikkel együtt akarunk dolgozni és békét akarunk teremteni - mondta Bogyay Katalin, Magyarország ENSZ-nagykövete hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában, ahol legújabb nemzetközi kitüntetéséről kérdezték.

Bogyay Katalin szombaton vehette át a Celebrating Women International nőjogi szervezet Kiemelkedő Nemzetközi Női Vezető - 2017 díját (Women of Distinction 2017 Global Leadership Award) Nassauban. Az UNESCO Közgyűlés korábbi elnökét több évtizedes kiemelkedő nemzetközi munkájáért jutalmazták az elismeréssel.

Az amerikai-kanadai-bahamai Celebrating Women Interational szervezet célja, hogy világszerte mozgósítsa, segítse és inspirálja a nőket, felhívja a figyelmet értékeikre és sokszor kiaknázatlan vezetői képességeikre.

Bogyay Katalin elmondta, hogy a szervezet eddig elsősorban a brit nemzetközösség országaihoz, kerületeihez tartozó nőket ismerte el, így még nagyobb megtiszteltetés, hogy magyar diplomataként vehette át a kitüntetést.

"A világ egyre inkább összekapcsolódik, ezért abban hiszek, hogy olyan emberekre van szükség a diplomáciában, akik tudják, hogyan kell együttműködni, hiszen egyedül a nagy országok sem tudnak előre jutni" - vélekedett.

Örömét fejezte ki, hogy ilyen messzire eljuthatott a hangja, és meghallják, amikor a sztereotípiák ellen vagy a modern kori rabszolgaság, az emberkereskedelem elleni harcról szól, vagy amikor azt hangsúlyozza, hogy a nőknek milyen fontos szerepük van a konfliktusok megelőzésében, a preventív diplomáciában is.

Véleménye szerint a nők a kulturális, tudomány- és sportdiplomáciában is kiemelkedő szerepet játszanak, és képesek arra, hogy valóban összekössék a világot. Mint mondta, a szakmai tudás, tapasztalat és kitartás mellett az érzelmi intelligenciának is kiemelkedő szerepe van a tárgyalások során.

Úgy vélte, míg a 19. század morális kérdése a rabszolgatartó társadalmak megszüntetése volt, és a 20. században a totális diktatúrák és a gyarmattartás ellen küzdött az emberiség, úgy a 21. század feladata, hogy megteremtse a lehetőségét annak, hogy a világ minden nője szabadon gondolkozhasson, cselekedhessen, és dönthessen, valamint, felszabadulhasson az a nőkben rejlő tehetség és tudás, amely az emberiség fejlődéséhez szükséges.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!