BTF - Pont Fesztivál: a türk hagyományok a fókuszban a hétvégén

Kultúra, 2017.03.28

Felhívjuk felhasználóink figyelmét, hogy a 13:20 órakor kiadott, BTF - Pont Fesztivál: a türk hagyományok a fókuszban a hétvégén című anyagunk, valamint a hozzá tartó rövidhír első bekezdésének első mondatát a szervezők az elhangzottakhoz képest pontosították. A mondat helyesen:



A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eseményeként szombaton és vasárnap először rendezik meg a Pont Fesztivált, amely az UNESCO szellemi örökségeit vonultatja fel.


Felhívjuk tisztelt felhasználóink figyelmét, hogy a hitelesség érdekében a pontosítást hajtsák végre a felhasznált anyagon!

PONTOSÍTOTT VÁLTOZAT - BTF - Pont Fesztivál: a türk hagyományok a fókuszban a hétvégén

Budapest, 2017. március 28., kedd (MTI) - A Budapesti Tavaszi Fesztivál (BTF) eseményeként szombaton és vasárnap először rendezik meg a Pont Fesztivált, amely az UNESCO szellemi örökségeit vonultatja fel. Az esemény, amelynek a Várkert Bazár a helyszíne, ezúttal a türk hagyományokra, a közép-ázsiai régióra fókuszál.

"A felnőtt és gyerekprogramokat egyaránt kínáló Pont Fesztivál egybeesik a közép-ázsiai Novruz tavaszünnep végével. A rendezvény célja, hogy bemutassa a térség zenéjét, gasztronómiáját, hagyományait" - mondta Weyer Balázs, a szervező Hangvető programigazgatója a keddi sajtótájékoztatón.

Szombaton és vasárnap két-két koncert lesz a Várkert Bazárban. Az első napon Navratil Andrea és Vizeli Balázs zenekara Demeter László közreműködésével Kodály-gyűjtések és csuvas dalok címmel ad műsort. A koncert alapját a magyar népzene régi stílusa és a bolgár-csuvas, illetve a finnugor nyelvcsaládba tartozó mari népzene közötti kapcsolatok, dallampárhuzamok adják, az UNESCO kulturális örökségébe felvett Kodály-módszer lehetőségeinek bemutatásával.

"Kevesen tudják, de a csuvas, illetve mari népdalok az egyik alapját jelentik a Kodály-módszer szerinti zeneoktatásnak, mivel ötfokú zenék és jól taníthatók" - jegyezte meg Weyer Balázs. Hozzátette, hogy a Berecz András 1998-as csuvasföldi útjáról készült dokumentumfilmet levetítik a Pont Fesztiválon.

Szintén szombaton lép színpadra kvartettjével Malik Mansurov világhírű azeri tarjátékos. Az azeri tar lant a szellemi örökségként jegyzett mugam zene alapja. Az azeri népzenéből és a komponált udvari zenéből fejlődött műfajban egyszerre vannak jelen a hagyományos zenei keretek és az improvizációs szabadság.

Vasárnap Guessous Mesi és triója autentikus török és magyar dallamokat ad elő. Weyer Balázs elmondta, hogy a magyar-marokkói vegyesházasságból született Guessous Majda Mária (Mesi) Törökországban tanult, zenéjében izgalmasan keverednek a magyar és a török hagyományok. A kodályi gondolatot kortárs értelmezésben tolmácsoló művészt Barvich Iván kavalon és tárogatón, Boros Gerzson Dávid pedig ütőhangszereken kíséri.

A Pont Fesztivál zárókoncertjét a hagyományos tuvai torokéneklés - xöömei; egy énekes egyszerre két-három hangot is megszólaltat - legismertebb képviselője, a Huun-Huur-Tu együttes adja. A formáció hangszerei között szerepel a morin khör (lófejes hegedű) és a sámándob (dungur) is, amelyek az ének mellett szintén a természeti környezetet utánozzák. A Huun-Huur-Tu torokéneklési workshopot is tart az érdeklődőknek.

A fesztivál keretében szombaton és vasárnap délután a gyerekek fejdíszt, lovacskát, nemezlabdát, Ebru-festményt készíthetnek, jurtát építhetnek vagy kazah és kirgiz mesét hallgathatnak a nemezsátorban, a felnőttek kirgiz, kazak, török és kurd szőnyegeket, kalpagokat, fotókat, takarókat, nyergeket, szőtteseket és viseleteket tekinthetnek meg a tárgykiállításokon. Az érdeklődők megkóstolhatják a Novruz tavaszünnep ízeit, kipróbálhatják a türk szőnyegcsomózást, valamint megnézhetik a sólymok repülését.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!