Bugacon látható először a Magyar mennyasszony című kiállítás pop up változata

Kultúra, 2024.06.03

Országjárásra indul a Magyar Nemzeti Múzeum (MNM) nagy népszerűségnek örvendő Magyar Menyasszony című időszaki kiállításának pop up változata, amely először szerdától lesz látható Bugacon az Aranymonostor Látogatóközpontban - közölte a múzeum hétfőn az MTI-vel.

A két hónapig nyitva tartó kiállításban hajdan élt királylányok, hercegnők, polgárkisasszonyok mellett ma élő leányok és asszonyok élettörténete, sorsa elevenedik meg 22 történetben. A tárlat az öltözékeken keresztül mintegy 500 évre visszamenően mutatja be a magyar nők társadalmon belüli helyzetének változását, azt, hogyan viszonyultak régen és ma a nők, a párok és a családok a házassághoz - írták a közleményben.

A tárlat egyik kiemelt darabja az 1940-ből való, Tüdős Klára által tervezett esküvői ruha, amelyet az elmúlt két hónapban az intézmény textilrestaurátorai konzerváltak, restauráltak, hogy az Bugacon bemutatkozhasson a közönségnek. A felbecsülhetetlen értékű emléket az eredeti tulajdonos lánya, Katona Márta ajándékozta az MNM-nek.

A pop up tárlaton a látogatók száz esküvővel és házassággal kapcsolatos magyar szó és kifejezés magyarázata között is barangolhatnak, és különféle pártákban, valamint matyó, sárközi, bátai, veresegyházi és tamási menyasszonyi koszorúkban is fotózkodhatnak a nagyméretű esküvői emlékes fal előtt.

Az MNM egyik legsikeresebb kiállítása a tervek szerint az egész országban, de a határon túl is bemutatkozik majd: idén még egy helyszínen, a jövő évben pedig országszerte több kistérségi állomáson - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!