Cirkuszfesztivál - Tizenötezernél is többen látták a fesztivál programjait

Kultúra, 2018.01.15

Több mint tizenötezren látták a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál előadásait és kísérőprogramjait, amelyeket főváros szerte több helyszínen rendeztek meg január 8. és 14. között - mondta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója az MTI-nek adott hétfői interjúban.

Az igazgató elmondta, hogy 30 cirkuszigazgató viszi jó hírét a budapesti fesztiválnak, amely a szakmai közönség szerint is méltóképpen nyitotta meg az európai cirkuszművészet születésének 250. évfordulóját ünneplő jubileumi évet.

Fekete Péter hangsúlyozta, hogy a fesztivált kísérő OFF programok is nagy érdeklődés mellett zajlottak, kiemelten sikeres volt például az ukrán Maski Theatre Maski Cubed című előadása, amelynek a Nemzeti Színház adott otthont, valamint nagy érdeklődésre tartott számot a PlanSHET és Quartet Dekru csapatok előadása is a Várkert Bazárban.

"A cirkusz alapvetően az akrobatikáról, az állattal való együttműködésről és a humorról szól, és ebből a három fő témából mi most a humort vettük az OFF programok témájául. Két év múlva egy másik témára összpontosítunk majd" - fűzte hozzá.

Szintén nagyon sikeresnek nevezte az igazgató a Lyrical Circus Late-Night Show című előadást is, amely a klasszikus és a modern cirkusz kapcsolatát igyekezett feltárni. A késő esti műsor rövid, történetmesélő darabjaiban a költészet, a zene és az artistaprodukciók együtt jelentek meg.

Az igazgató úgy vélte, az egyhetes rendezvény megerősítette a budapesti intézmény szakmai hírnevét.

A fesztiválhoz kapcsolódva a budapesti kőcirkusz előtt egész héten át látható volt az európai cirkuszművészet 250 éves történelmét feldolgozó kiállítás, valamint a nyitónapon levetítették a tavaly 100 éves korában elhunyt, Tihany művésznéven ismert Czeisler Ferenc cirkuszművésznek emléket állító dokumentumfilmet is. Sor került a European Circus Association (ECA) szakmai konferenciájára is, amelyen neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek vitatták meg a cirkuszpedagógia módszereit és lehetőségeit.

A fesztivál legjobb produkcióiból válogató Győztesek karneválja című előadást január 20-tól március 11-ig láthatják a nézők a Fővárosi Nagycirkuszban.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!