Csaknem 95 százalékos látogatottsággal zárta évadát a Vígszínház

Kultúra, 2024.06.13

Csaknem 95 százalékos volt a Vígszínház három játszóhelyének összlátogatottsága, a most záruló évad 589 előadására mintegy 343 ezer néző váltott jegyet.

A teátrum MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelik, hogy a Vígszínház évadzáró társulati ülésén több művészeti díjat is átadtak.

A társulat titkos szavazatai alapján választott zsűri az évad legjobb alakításaiért járó Ajtay Andor Emlékdíjakat Kovács Patríciának és Ötvös Andrásnak ítélte oda.

A Szatmári István emlékére alapított, legjobb epizódszereplőnek járó "A kiscsillag is csillag díj"-at Hullan Zsuzsa nyerte el. A társulat titkos szavazatai alapján a legjobb 32 év alatti színésznek járó Hegedűs Gyula-emlékgyűrű díjazottja Dino Benjamin.

A Roboz Imre Művészeti Emlékdíjjal azt a munkatársat jutalmazzák, aki nemcsak alkotómunkájával, de társadalmi szerepvállalásával is erősíti a színház művészi rangját és hírnevét. Az elismerést Kovács Krisztina irodalmi munkatárs kapta.

A Czapp György által alapított Venczel Vera Emlékdíjat, amellyel minden páros évben az évad legjobb díszlettervezőjét, páratlan évben a legjobb jelmeztervezőjét jutalmazzák, 2024-ben Auer Alexandra és Keresztes Tamás nyerte el a Pinokkió díszleteiért.

A Harsányi Zsolt Emlékdíj odaítélésénél az alapító szándéka szerint fontos szempont, hogy a díjazott sokat tegyen a magyar nyelv ápolásáért. A díj kuratóriuma idén Valló Péter rendezőt, a Vígszínház művészeti tanácsadóját választotta kiemelve egész vígszínházi életművét, amelynek legutóbbi értékes állomása a Magyar Elektra - áll a közleményben.

Mint írják, a társulatért végzett odaadó munkájáért Láposi Réka művészeti főtitkár, Markó Angéla gazdasági vezető és Sánta György produkciós igazgató Vígszínház-díjat vehetett át.

Az Üzemi Tanács által alapított Aranyforgó-díjat, amellyel a műszaki és adminisztratív kollégákat díjazzák, Gál Tünde súgó és Horinka János korábbi világosítótár-vezető kapta.

Az évad legtöbbet játszó színművésznői Márkus Luca 154, Szilágyi Csenge 140 és Waskovics Andrea 133 előadással, míg a színművészek közül Szántó Balázs 166, Zoltán Áron 159, Brasch Bence pedig 154 alkalommal lépett színpadra.

A teátrum új gazdasági igazgatója Pánczél Sándor. Az évad végével Antóci Dorottya és Kopek Janka szabadúszóként, míg az egyetemi gyakorlatát a színházban töltő Varga-Járó Sára a jövő évadban társulati tagként folytatja munkáját.

A Vígszínház 2024/25-ös évadának első bemutatója szeptember 21-én ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében a Liliomfi lesz, míg a Pesti Színházban október 5-én az Egy nő anatómiája című művet Alföldi Róbert állítja színpadra. Az ember, aki elvesztette az időt Bodó Viktor, a Büszkeség és balítélet Valló Péter rendezésében lesz látható a Vígszínházban, a Pesti Színházban Rudolf Péter Az imposztort, Novák Eszter a Rémségek kicsiny boltját rendezi.

Az új bemutatókra és a repertoár korábbi darabjaira is többféle bérletet kínál a színház, a szeptemberi és októberi előadásokra június végén kezdődik a jegyértékesítés - emelik ki a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!