Csaknem háromszázötven tétel szerepel a Múzeum Antikvárium csütörtöki árverésén

Kultúra, 2024.06.03

Csaknem 350 tétel, közte Kosztolányi Dezső Széchenyi és Vörösmarty című pályaműve, valamint Szabó Lőrinc különleges ceruzarajza is szerepel a Múzeum Antikvárium 44. árverésén csütörtökön a budapesti Kossuth Klubban és az online térben is.

Egyedülálló kéziratgyűjteménnyel jelentkezik a Múzeum Antikvárium a csütörtöki aukción, ahol többek között Babits Mihály, Karinthy Frigyes, Krúdy Gyula, Szép Ernő, Szomory Dezső és Weöres Sándor korábban még nem publikált verseire, elbeszéléseire és leveleire lehet licitálni - olvasható a szervezők által csütörtökön az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A tájékoztatás szerint az árverésen licitálni lehet Babits Mihály időskori, megindítóan szép, már a betegsége idején írt, korábban még nem publikált levelére, vagy a most előkerült - az akkoriban még csak tizenhétéves gimnazista - Kosztolányi Dezső Széchenyi és Vörösmarty című, negyven oldal hosszúságú pályaművére is. Az aukció egy másik kiemelkedő tétele Krúdy Gyula Jobbkéz és balkéz című szellemes elbeszélése.

Az árverési anyagban szerepel például II. Mátyás herceg - a későbbi magyar király - levele Nádasdy Tamásnak 1598-ból, vagy Deák Ferenc bensőséges hangú sorai fogadott lányaihoz, de rendkívüli ritkaságnak számít szintén Széchenyi István 1829-ben kelt sajátkezű levele a Zala folyó "elirányozásával" kapcsolatban.

A kéziratanyag egyik különleges darabja három, 1937-es évjáratú újság, melyek Karinthy Frigyes által megfejtett keresztrejtvényeket foglalnak magukba, vagy Szabó Lőrinc szellemes ceruzarajza, aki korát megelőzve alkotta meg a "Pókembert".

A megközelítőleg 350 tételből álló árverésen sok egyéb ritkaság is kalapács alá kerül, például Székely Aladár fényképe Boncza Bertáról.

Az aukció tételei között szerepel egy, a szakirodalom által ismeretlen, 1797-re datálható Vasvár képzeletbeli képét ábrázoló metszet, valamint Decsy Sámuel Egyiptom ország rövid historiája című, 1803-ban megjelent könyve is, melyhez egy nagyméretű térkép is tartozik, ami az eddig ismert példányokban nem szerepelt.

A szépirodalmi ritkaságokon kívül az antikvárium júniusi árverésén kalapács alá kerül Diego Maradona, a világbajnok argentin labdarúgó fényképe, mely 1990 őszén készült a budapesti Prágai Vencel Sörházban, de szerepel az aukció tételei között Giuseppe Garibaldi olasz tábornok egészalakos portréja is - írják.

A periodikák, napilapok, folyóiratok sorában felbukkan a Reform című politikai lap 1848-as nyáreleji "beharangozó" mutatvány lapszáma. Szintén kiemelkedő darabja a Múzeum Antikvárium aukciójának az 1838-i pest-budai jeges árvíz lithografált térképe, amely Pestet, Budát és Óbudát ábrázolja, és jól láthatók rajta azok a magaslatok és az a néhány kisebb terület a pesti belvárosban, ahová az ár elől menekült a lakosság - olvasható a közleményben.

Az aukció csütörtökön 17 órakor kezdődik a Kossuth Klubban. Az aukció anyaga szerdáig megtekinthető a Múzeum Antikváriumban - áll az összegzésben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!