Csaknem kétszázan jelentkeztek a Marton Éva Nemzetközi Énekversenyre

Kultúra, 2024.05.22

Csaknem kétszáz fiatal, köztük 18 magyar énekes jelentkezett a Zeneakadémia 6. Marton Éva Nemzetközi Énekversenyére.

A Zeneakadémia hetvenezer euró (több mint 26 millió forint) összdíjazású megmérettetésére harminckét ország 106 női és 90 férfi énekese adott be érvényes pályázatot a világ minden tájáról - közölte a Zeneakadémia szerdán az MTI-vel.

A versenyre az énekesek egy barokk és egy más korszakból származó, szabadon választott ária, oratórium- vagy kantátarészlet videófelvételével jelentkezhettek.

Legtöbben, 44-en koreai énekesek jelentkeztek, mellettük 30 kínai, 18 orosz és ugyanennyi magyar, valamint tíz ukrán van, de érkezett még pályázat az Egyesült Államokból, Németországból, Kazahsztánból, Horvátországból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Kanadából, Brazíliából, Ausztráliából és Thaiföldről is.

A Marton Éva professzor vezetésével felálló előzsűri a következő hetekben dönti el, kik jutnak a szeptember 1. és 8. között rendezendő élő fordulókba. A döntés eredményét június elején teszik közzé a martoncompetition.hu weboldalon és e-mailben értesítik a versenyzőket - áll a közleményben.

A MOL - Új Európa Alapítvány és a Nemzeti Kulturális Alap által biztosított támogatásokból megvalósuló verseny nemzetközi zsűrijének elnöke Marton Éva, a rangos testületbe az operavilág magyar és külföldi kiválóságai kaptak meghívást: Miguel Lerín, az egyik legbefolyásosabb spanyol művészeti menedzser; Peter Mario Katona, a londoni Royal Opera House casting directora; Anatoli Goussev ukrajnai születésű, Olaszországban élő és dolgozó tenor, énekmester; Christina Scheppelmann német zenei menedzser, a barcelonai Liceu operaház volt művészeti igazgatója, jelenleg a Seattle-i Opera főigazgatója; Vittorio Terranova olasz tenor; Dmitrij Vdovin, a Bolsoj Színház ifjúsági operaprogramjának igazgatója; Meláth Andrea mezzoszoprán, a Zeneakadémia Ének Tanszékének vezetője; valamint Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház főigazgatója.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!