Csaknem kétszer több pályamunka érkezett az 5. Székelyföldi Grafikai Biennáléra

Kultúra, 2018.04.09

Csaknem megkétszereződött tavalyhoz képest az 5. Székelyföldi Grafikai Biennáléra beküldött pályamunkák száma, amely elérte a 2249-et - közölték a szervezők.

A világ 58 országából 934 alkotó küldött be érvényes pályamunkát. A szervezők szerint a magyarországi, a romániai és a lengyel alkotók részvétele még mindig dominál, de egyre erősebb az orosz, a szerb, az indiai és a kínai művészek jelenléte - idézte hétfőn az erdélyi Maszol.ro hírportál a szervezők közleményét.

A munkák beküldési határideje április 3-án járt le, mivel a szervezők négy nappal meghosszabbították a jelentkezési határidőt. A zsűrizést a múlt héten tartották a Kovászna Megyei Művelődési Központban.

A nemzetközi zsűrinek tagja volt Cristian Aurel Opris, a Kolozsvári Művészeti Egyetem docense, Erőss István, az egri Eszterházi Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének tanszékvezetője, Liu Chun-Lan, a Tajvani Nemzeti Művészeti Egyetem tanára, Anca Boeriu a Bukaresti Nemzeti Művészeti Egyetem adjunktusa, Vécsi Nagy Zoltán művészettörténész, az Erdélyi Művészeti Központ vezetője, Kónya Ábel, a debreceni Modem vezető kurátora és Ferencz S. Apor képzőművész.

A több mint kétezer mű közül 292-t válogattak be a második fordulóba. Erőss István grafikusművész elmondta, hogy az idei kiírásra változatos anyagok érkeztek mindenféle tendencia képviseletében, az alkotók közötti generációs különbségek is érzékelhetőek voltak.

A továbbjutó munkák jegyzékét és az alkotók névsorát szerdán hozzák nyilvánosságra a Székelyföldi Grafikai Biennálé honlapján. A második fordulóba továbbjutott képzőművészeknek május 18-ig, postai úton vagy személyesen kell eljuttatniuk eredeti alkotásaikat a szervezőknek.

A beválogatott munkákat a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban állítják ki október 13-tól.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!