Daniel Hope, Bruno de Sá és a Quatuor Ébéne vonósnégyes is fellép a Zeneakadémián

Kultúra, 2024.05.15

Daniel Hope brit hegedűművész, Bruno de Sá brazil férfiszoprán és a francia Quatuor Ébéne vonósnégyes is fellép a Zeneakadémia őszi koncertjein.

Az idei programok most is a Zeneakadémia kiváló növendékeit és az ott oktató művészeket helyezik a középpontba - közölte az intézmény kedden az MTI-vel.

A műsorban számos kiemelkedő esemény kapott helyet, köztük szerepel három nemzetközileg is elismert művész fellépése. Bruno de Sá, a fiatal brazil férfiszoprán a legnagyobb fesztiválok és operaszínpadok után először mutatkozik be Magyarországon a Wroclaw Baroque Orchestra közreműködésével, a klasszika korából összeállított műsorral. Daniel Hope brit hegedűművész kamarapartnereivel egy barokkzenei összeállítással tér vissza a Zeneakadémia színpadára AIR - A Baroque Journey címmel, a francia Quatuor Ébéne vonósnégyes pedig Haydn, Beethoven és Britten egy-egy kompozícióját játssza majd.

A Bach szólóban című szériában Rohmann Ditta csellóestje és Fejérvári Zoltán két zongoraestje várja az érdeklődőket, utóbbiak műsorán Johann Sebastian Bach összes partitája szerepel.

A Zeneakadémia legtehetségesebb hallgatóinak megismerésére adnak lehetőséget A tehetség kötelez, az Y generáció, A zenekar mesterei, A Zeneakadémia műhelyei, a Konzis Koncertek és az új, Klasszikusok vasárnap délután című sorozatok. Ez utóbbi azokat kívánja megszólítani, akik szívesen hallgatnak klasszikus darabokat fiatal előadók friss tolmácsolásában, rövid zenetörténeti bevezetővel.

A zenekar mesterei című szériában a Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarát Kovács János és Kelemen Barnabás vezényli majd.

Novemberben a kamara.hu, a hagyományos őszi kamarazenei fesztivál témája ezúttal Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége című könyve lesz. A közlemény szerint számos kiemelkedő külföldi és magyar művész lép fel a fesztiválon, amelynek művészeti vezetői Simon Izabella és Várjon Dénes.

A több művészeti ágat ötvöző előadások között lesz Győri Noémi fuvolaművész, Balog József zongoraművész és az Oscar-díjas Saul fia című filmből is ismert Röhrig Géza költő-színész tematikus kamaraestje, továbbá Messiaen megrendítő erejű műve, a Kvartett az idők végezetére félig szcenírozott, fényinstallációval és kortárs tánccal kiegészülő előadása Radnóti Róza zongora- és multimédia-művész vezetésével. Emellett szerepel a programban két zeneakadémista növendék, Csejtei Varga Júlia szopránénekes és Szabó Eszter zongoraművész előadása, amely Klárák címmel Clara Schumann életén keresztül foglalkozik a fiatal női alkotók ma is tapasztalt problémáival.

A népzenét bemutató Akusztikus, autentikus sorozatban a Talléros Együttes és a PásztorHóra, valamint Tímár Sára és zenekara lép fel, a dzsessz műfaját kedvelőket pedig a Jazz itt! szériában a Tálas Áron Trió, Csuhaj-Barna Tibor szerzői estje, továbbá a Jazzation koncertje várja.

A gyermekeknek szóló Liszt-kukacok Akadémiája ősszel Hangok a műhelyből címmel újabb évadához ér, mások mellett Jókuti András gasztroblogger és Kovács András Péter humorista közreműködésével.

Szeptember legelején rendezi meg a Zeneakadémia a hatodik Marton Éva Nemzetközi Énekversenyt, amelynek elő- és középdöntőire ingyenes a belépés, a döntőre és az operaházi gálára pedig már elérhetők a jegyek. A Bartók Világverseny idei fordulója ezúttal ismét a zeneszerzőké lesz, a díjkiosztó gálaestet november végén tartják.

Az új évad koncertjeire május 31-ig 15 százalék kedvezménnyel már meg lehet vásárolni a jegyeket. Ezután lép életbe a már megszokott kedvezményrendszer, amely két különböző koncertre szóló jegyek egyidejű vásárlása esetén tíz százalék, három különböző eseményre tizenöt százalék, négy vagy több különböző hangversenyre húsz százalék engedményt ad a végösszegből.

A részletes program a koncert.zeneakademia.hu portálon található.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!