Egyedi kínálat és japán szekció is lesz a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon

Kultúra, 2024.05.16

A többi filmfesztiváltól eltérő, egyedi kínálat és japán szekció is várja a közönséget a kolozsvári Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF) június 14-24. között - jelentették be csütörtöki kolozsvári sajtótájékoztatójukon a szervezők.

Tudor Giurgiu fesztiváligazgató és Mihai Chirilov művészeti igazgató a TIFF-házban számolt be az ortodox pünkösd miatt idén tíznaposra bővült fesztivál programjáról, melyen 196 alkotást vetítenek.

Mihai Chirilov szerint a hivatalos versenyprogramban nem szokványos, nonkonformista szereplőket felvonultató filmek szerepelnek, melyek a szereplők társadalmi nyomásra adott válaszairól, kapcsolódási, kiteljesedési vagy függetlenedési szükségleteiről szólnak. Sok a korunk problémáinak erkölcsi vetületeit boncolgató film, melyek a háború mellett a mesterséges intelligencia és az eutanázia kérdéseit firtatják - mondta.

A versenyprogrammá avanzsált What's Up, Doc? dokumentumfilmes szekcióról elmondta: a többi filmfesztiváltól eltérő alkotásokat igyekeztek beválogatni, így az egyfajta "menedékként szolgál" a túl sok politikai témájú dokumentumfilm után. Felidézte, hogy a TIFF mindig is az alternatív, hibrid dokumentumfilmeket részesítette előnyben.

A Transilvania trófeáért zajló versenyprogramban 12 nagyjátékfilm, a nem hagyományos dokumentumfilmek versenyében 10 alkotás szerepel. Idén is van magyar versenyfilm a kolozsvári filmszemlén, Révész Bálint és Mikulán Dávid Kix című dokumentumfilmje a felnőtté válásról szól, 12 évig forgatták az alkotók.

Külön szekciót szentelnek idén a japán filmművészetnek: nyolc filmet láthat a közönség a legújabb alkotásoktól a nagy klasszikusokig. A japán filmekhez kapcsolódva manga-, origami- és ikebanaműhelyt is tartanak, és a japán teaszertatással is megismerkedhetnek az érdeklődők.

Tudor Giurgiu közölte: a programban az idei nagy sporteseményekre való tekintettel sporttal foglalkozó szekció is helyet kapott.

A román filmek kategóriájában díjazott és Kolozsváron debütáló alkotások is láthatók, itt mutatják be a Marin Preda román író regényéből készült Morometii-trilógia harmadik részét. Emanuel Parvu Cannes-ban versenyző Három kilométer a világ végéig című alkotása is látható lesz, de Radu Jude rendező Ne várjatok túl sokat a világvégétől című filmjét, Románia idei Oscar-nevezését és az Ilie Nastase román teniszezőről szóló Nasty című dokumentumfilmet is levetítik.

Kolozsvárról szóló film is lesz az idei TIFF-en: Dan Curean egy kolozsvári padláson talált filmtekercsek története alapján idézi meg a múlt század elejének Kolozsvárját, értékeit és állítja szembe a mai modern várossal. A rövidfilmes szekcióban húsz alkotás lesz látható, köztük kolozsváriak is.

A Magyar Filmnapok keretében tíz alkotást vetítenek, a többi között Moldovai Katalin Elfogy a levegő című, egy tordai tanárnő történetét feldolgozó filmjét, Hajdu Szabolcs Kálmán-napját vagy Breier Ádám Lefkovicsék gyászolnak című alkotását.

Az idei fesztivál mottója - In a reelationship - a filmekkel való kapcsolatra és a TIFF közösségi médiában zajló kampányára is utal. A korábban filmek előtt levetített videóklipek helyett a fesztivál az egyes filmekhez kapcsolódó reelvideókat közöl, melyekhez a nézők is kapcsolódhatnak.

A TIFF nyitógáláját idén is a Főtéren tartják, a Dogman című francia film vetítésére 3000 nézőt várnak. A filmfesztivál programja a tiff.ro holnapon böngészhető.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!