Együttműködési megállapodást kötött a FSZEK és a budapesti Goethe Intézet

Kultúra, 2024.06.03

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK) és a budapesti Goethe Intézet együttműködési megállapodást kötött hétfőn a német-magyar kulturális kapcsolatok erősítésére, melynek részeként Franz Kafka életét bemutató képregényrajz-kiállítás nyílt a bibliotékában - közölte a FSZEK hétfőn az MTI-vel.

A német nyelv a második legnépszerűbb idegen nyelv Magyarországon, és a német kultúra iránti érdeklődés is meghatározó napjainkban, ugyanakkor Németország is jelentős figyelmet szentel a magyar alkotóknak, művészeknek - olvasható a közleményben.

Mint írják, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mint Magyarország legnagyobb forgalmú könyvtára és Budapest egyik meghatározó kulturális intézménye, valamint a budapesti Goethe Intézet - melynek célja a nemzetközi kulturális együttműködés elősegítése, a német nyelv népszerűsítése, valamint a német kulturális, társadalmi és politikai élet megismertetése Magyarországon - már eddig is több közös kezdeményezéssel élt.

Ezeknek ad keretet és fejleszti azokat tovább egy új együttműködési megállapodás, melyet Miriam Bruns, a Goethe Intézet igazgatója és Kovácsné Koreny Ágnes, a FSZEK főigazgatója írt alá a Komplett Kafka című kiállítás megnyitója részeként hétfőn a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtár Átriumában.

A tájékoztatás szerint a megállapodás eredményeként közös kulturális, tudományos, zenei és irodalmi programok, kiállítások, rendezvények valósulhatnak majd meg. Edukációs célú együttműködés részeként könyvtári programok - többek között német nyelvű felolvasások és tárlatvezetések - várják majd a budapesti német nyelvű közönséget. Könyvtári-információs együttműködés részeként tapasztalatcserére is mód nyílik, különös tekintettel a zöld könyvtári kezdeményezések, a fenntarthatóság és a közösségi tudomány (citizen science) területén. Közös könyvtári projektek indulhatnak majd a magyarországi német kisebbség német tanárai és oktatási intézményei számára.

A hétfőn megnyílt Komplett Kafka kiállítás az egyik első állomása az együttműködésnek. A kiállítás apropója, hogy 1924. június 3-án, éppen 100 éve halt meg az egyik leghíresebb német nyelvű író, Franz Kafka, akinek a neve csak halála után vált nemzetközileg ismertté és aki nemcsak prózát írt, hanem szenvedélyesen szeretett rajzolni is - olvasható a közleményben.

Mint írják, a német nyelven alkotó, csehországi születésű író élete és karakterei az évforduló alkalmából Nicolas Mahler osztrák karikaturista és illusztrátor képregényes életrajzaiban kelnek életre.

A tárlat az osztrák karikaturista idén megjelent Komplett Kafka című képregény-biográfiájából 20 fekete-fehér-kék képregényrajzot tár az érdeklődők elé, melyeken megelevenednek többek között az írónak az írással való problémái, a nőkkel való kapcsolata, valamint az alkotásokon felismerhető az "átváltozás" motívuma is.

A kiállítás június 29-ig lesz látható a könyvtár nyitvatartási idejében - áll a FSZEK hétfői összegzésében.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!