Együttműködik a nemzeti filmvagyon megőrzéséért a Filmalap és az MMA

Kultúra, 2017.08.22

Együttműködési keretmegállapodást kötött a nemzeti filmvagyon és a mozgóképkultúra értékeinek hosszú távú megőrzése, restaurálása és terjesztése érdekében a Magyar Nemzeti Filmalap és a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) - közölte a Filmalap az MTI-vel kedden.

A megállapodás részeként az MMA hozzájárul a Filmalap igazgatóságaként működő Magyar Nemzeti Filmarchívum hosszú távú filmdigitalizálási és felújítási programjához, a Filmarchívum pedig archív filmrészleteket bocsát rendelkezésre az MMA által készített portréfilmekhez.

Az együttműködés legfőbb célja a magyar filmművészet kiemelkedő értékeinek megőrzése, korszerű restaurálása, hatékony belföldi és nemzetközi megismertetése. A megállapodás szorgalmazza a részvételt különböző filmszakmai programok, rendezvények előkészítésében és megvalósításában, valamint filmszakmai kiadványok közös megjelentetését is.

Az MMA a megállapodás keretében elsőként Fábri Zoltán életművének digitális felújításához járul hozzá. A két szervezet a háromszoros Kossuth-díjas rendező emlékére emléktáblát állít, amelyet közösen avatnak fel szeptember 7-én a 100 éves a Filmgyár elnevezésű rendezvény keretében - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!