Elkezdődött a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál

Kultúra, 2015.02.13

Budapest, 2015. február 13., péntek (MTI) - Kezdetét vette a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál, amelynek programjában pénteken és szombaton, valamint a február 20-21-i hétvégén harmincnál is több kortárs irodalmon alapuló alkotás mutatkozik be az RS9 Színházban.

Elkezdődött a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál Kőváry Katalin rendező, a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke a fesztivál pénteki megnyitóján felidézte: a kortárs, irodalmi adaptációra épülő zenei és színházi produkciókat öttagú zsűri bírálja el, de megváltott jegyeivel a közönség is szavazhat a neki legjobban tetsző előadásokra.

Hozzátette: a verseny fődíja 300 ezer forint, amelyet egy új produkció létrehozására fordíthat a nyertes, valamint a díj mellé fellépési lehetőség is társul az RS9 Színházban, a Vígszínházban, a Pinceszínházban és a Nyitott Műhelyben.

A fesztivál programja minden nap 13 órakor kezdődik, az előadások 500 forintos jeggyel látogathatók, de az összes előadásra érvényes fesztiválbérlet is válthatnak az érdeklődők.

Az eredményhirdetést és a díjkiosztót február 21-én este tartják meg az RS9 Színházban, a ceremónia előtt versenyen kívül bemutatják a VALVEL-szonett című projektet. Az előadást Valcz Péter színművész, Vallai Péter fia hozta létre. A produkcióban felvételről hallható és látható lesz a szonett is, amelyet tizenhárom kortárs költő írt Vallai Péter tiszteletére.

Vallai Péter 2012 novemberében bekövetkezett váratlan halála után barátai - Dobay Dezső, a Vallait sokszor foglalkoztató RS9 Színház igazgatója; Verasztó Lajos, a Dover nyelviskola ügyvezető igazgatója, a művész egykori főiskolás társa és Kőváry Katalin rendező, akivel húsz évig együtt vitték az Éjszakai Színház nevű alternatív formációt - úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy alapítványt Vallai Péter emlékének és életművének ápolására, a kortárs irodalom népszerűsítésére.

A fesztivál ötlete Dobay Dezsőtől származott, aki tavaly ősszel váratlanul elhunyt. Munkáját az RS9 új igazgatója, Lábán Katalin folytatta. Az idei rendezvénnyel a szervezők egyúttal a fesztivál szellemi atyjának is emléket állítanak.

A fesztiválra előválogatás és műfaji megkötés nélkül várták a kortárs irodalomból merítő produkciók jelentkezését. A nagy érdeklődés miatt az eredetileg 2014. november 25-ére – Vallai Péter születésnapjára – tervezett eseményt 2015 februárjára halasztották.

A fesztiválon szereplő produkciókat öttagú zsűri bírálja el, amelynek elnöke Turczi István költő; tagja Igó Éva, a Vígszínház színművésze; Hámori Ildikó, a Magyar Színház színművésze; valamint Bíró Dénes a Színházi Dramaturgok Céhének képviseletében és Kőváry Katalin a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Alapítvány részéről.

A megnyitón Esterházy Péter Kossuth-díjas író felidézte a fesztivál névadójának, Vallai Péternek az alakját. Úgy fogalmazott: Vallai nagyon "valóságos színész volt", olyan, aki mindig eltűnt a szerepben, "de ki-ki nézett belőle". Mint mondta, "a színész a pillanat embere", de ha egy ilyen fesztivál valóban meg tud születni, akkor az "fölveszi majd Vallai arcát".

Koltai Lajos operatőr, rendező, aki egykori diáktársa volt a színésznek azt mondta: Vallai Péter tetőtől talpig színész volt, olyan színész aki mindig "jelen volt, be tudott jönni, le tudott ülni és kimenni is tudott", ami az egyik legnehezebb dolog.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Elkezdődött a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál Elkezdődött a Vallai Péter Kortárs Előadóművészeti Fesztivál
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!