Elmarad az idei szavazás a Színikritikusok díjáról

Kultúra, 2020.07.29

Az idei szavazás elmarad a Színikritikusok díjára, az évad bemutatóit a következő szezon premierjeivel együtt értékelik a Színházi Kritikusok Céhének tagja - közölte a szervezet elnöksége szerdán az MTI-vel.

Mint írják, a Színházi Kritikusok Céhének tagjai minden évben júliusban adják le szavazataikat, ezek összesítéséből alakul ki 15 kategóriában a Színikritikusok díja várományosainak listája, amelyet a szakmai szervezet rendszerint augusztus elején hoz nyilvánosságra. Mivel a 2019/2020-as évad a koronavírus-járvány miatt kényszerűen félbemaradt, a tagság úgy döntött, az idei szavazás elmarad, az évad bemutatóit a 2020/2021-es szezon premierjeivel együtt értékelik.

A közleményben kitérnek arra, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Tárgyalkotó Tanszékének másodéves üvegtervező szakosai az idén a Színikritikusok díjának tervezését kapták feladatként tanáraiktól. A hallgatók tervei közül a céh elnöksége Szeredi Sára munkáját választotta.

Az alkotó az életműdíjban a reflektor fényét fogalmazta meg. A kategóriadíjak alapformája utal a színpad formájára, ugyanakkor azt is kifejezik, hogy a belső világot ténylegesen csak az láthatja, aki belát a színfalak mögé.

Az életműdíjas nevét májusban hozta nyilvánosságra a Színházi Kritikusok Céhe. A tagok szavazatai alapján az életműdíjat 2020-ban a 20. század második felének egyik legmarkánsabb erdélyi magyar színházi alkotója, a színész, színházalapító, színészpedagógus Csíky András kapja. A díjat augusztusban, Kolozsváron adják át - áll a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!