Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat

Kultúra, 2024.05.22

Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat tizenegy kategóriában szerdán a Budapest Music Centerben (BMC).

Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Az év hangszeres művésze elismerést Balázs János Kossuth-, Liszt- és Prima díjas zongoraművész, a Cziffra Fesztivál művészeti vezetője, egyetemi docens, érdemes művész, a Virtuózok című klasszikus zenei tehetségkutató zsűritagja vehette át. Az év zenekara díjat a tavaly 80 éves jubileumát ünneplő Magyar Rádió Szimfonikus Zenekar kapta, amely a hazai és külföldi hangversenyek mellett a szinte teljes szimfonikus és oratorikus repertoár felvételeivel vívta ki rangját a nagyzenekarok között.

Az év zenei eseménye a BMC Ligeti 100 születésnapi koncertsorozata lett. A 2023 májusában Ligeti György zeneszerző emlékére rendezett koncertsorozat a nemzetközi és hazai zenei élet kiválóságainak fellépésével valósult meg.

Az év karmestere díjban Fischer Iván részesült. A Kossuth-díjas karmester a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, a washingtoni Nemzeti Szimfonikus Zenekar vezető karmestere.

Az év zenei együttese a Fekete-Kovács Kornél trombitaművész-zeneszerző alapította és vezette Modern Art Orchestra. Az együttes rendszeresen dolgozik nemzetközi és hazai szólistákkal, mások mellett Harcsa Veronikával és Dresch Mihállyal.

Az év zeneszerzője a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-, Erkel- és Bartók-Pásztory-díjas zeneszerző, zeneoktató, érdemes művész Dubrovay László. A tavaly 80. születésnapját ünneplő zeneszerző szinte minden műfajban alkotott.

Az év énekművészének a kétszeres Fonogram-díjas Harcsa Veronikát választották. Az énekes, dalszerző sok műfaj, mások mellett a hazai jazz-zene meghatározó alkotója, a Szakcsi Rádió csatornahangja.

Az év hangversenye Hubay Jenő Petőfi-szimfóniájának előadása lett, amelyet Petőfi születésének 200. évfordulója alkalmából a Magyar Rádió Művészeti Együttesei a Honvéd Férfikar közreműködésével tűztek műsorra Káli Gábor vezényletével a Budapest Kongresszusi Központban.

Az év életműdíjasa a 91 éves Vásáry Tamás Magyar Szent István-renddel, Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas zongoraművész, karmester. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának elnök-karmestere és tiszteletbeli örökös főzeneigazgatója 85 éve van a színpadon.

Babos jazz előadói díjban Ráduly Mihály részesült, a szaxofonos a progresszív rockot játszó Syrius zenészeként ismert. A Vukán György jazz alkotói díjat Binder Károly Erkel-díjas, Artisjus Könnyűzeneszerzői Életműdíjas zongoraművész, egyetemi tanár, zeneszerző érdemelte ki.

A díjátadón fellépett a Magyar Rádió Gyermekkórusa, Magyar Valentin zongoraművész, az In Medias Brass rézfúvós kvintett, a Mikrokozmosz, a Sárik Péter Trió, a Quartetto Speranza és Szepesi János klarinétművész. Az esten az idén márciusban elhunyt Eötvös Péter zeneszerzőről is megemlékeztek.

A Bartók Rádió hagyományteremtő szándékkal adta át a csatorna zenei díjait Magyarország klasszikus zenei művészeinek értékőrző és értékteremtő munkásságuk elismeréseképpen.

A díjátadót szombaton 18 órától a Bartók Rádióban és 19.40-től a Dunán, vasárnap 21 órától az M5 kulturális csatornán tűzik műsorra.
(MTI)

Galériánk

Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat Első alkalommal adták át a Bartók Rádió Zenei Díjakat
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!