Emmi: megoldás az Artpool gyűjteményének állami tulajdonba vétele

Kultúra, 2014.04.24

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kész elfogadni az Artpool Művészetkutató Központ magyar állam felé tett felajánlását és lépéseket tenni a gyűjtemény állami tulajdonba vételére, majd azt egy országos közgyűjtemény részeként tovább működtetni.

"A tárca hozzá kíván járulni az Artpool hosszabb távon is kiszámítható működéséhez" - szerepel abban a közleményben, amelyet az Emmi kultúráért felelős államtitkársága csütörtökön juttatott el az MTI-nek.

Az Artpool Művészetkutató Központ Nonprofit Kft. 1992-ben azzal a céllal jött létre, hogy a hatvanas, hetvenes és nyolcvanas évekbeli művészgenerációk tevékenységét bemutassa, alkotásait megőrizze. Az intézmény az alternatív művészet értékeit gyűjti, így többek között a fluxus, a konceptművészet, a művészkönyv, a hangköltészet, a videóművészet, a művészbélyeg műfajában készült alkotásokat.

A kommüniké kiemeli: a központ működéséhez a kultúráért felelős tárca 2011-től 2013-ig 75 millió forint támogatással járult hozzá.

"Az anyagi támogatás folyósításával párhuzamosan évek óta tárgyalások zajlanak az intézmény állami fenntartásba vételéről. A központ képviselője által szorgalmazott közgyűjteményi integráció kapcsán a minisztérium vizsgálja annak a szakmai és anyagi feltételeit, hogy a gyűjtemény a Petőfi Irodalmi Múzeum részévé váljon" - áll a közleményben.

A Műkritikusok Nemzetközi Szövetsége (AICA) magyar tagozata a múlt héten írt nyílt levelet az Artpool Művészetkutató Központ fennmaradásáért Halász János kultúráért felelős államtitkárnak, miután az Artpool nem kapott információt arról, miért késik ez évi állami támogatása és mik az elmaradás okai.

Ebben a levélben kritikusok, művészettörténészek, a kortárs képzőművészettel foglalkozó szakemberek azokat a szempontokat hangsúlyozták, amelyek az Artpool működését mindennapi munkájukhoz elengedhetetlenül szükségessé teszik.

Mint írták, az AICA magyar tagozata célkitűzései között szerepel a kortárs magyar képzőművészet, iparművészet, fotóművészet, építőművészet és határterületeik értékeinek feltárása, terjesztése és képviselete. Ennek a feladatnak az ellátásában nélkülözhetetlenek azok az intézmények, amelyekben a kortárs művészet legfrissebb fejleményeivel kapcsolatos dokumentumokat szisztematikusan gyűjtik, az eseményeket – többek között hang- és/vagy képrögzítéssel – dokumentálják.

"Az Artpool ezen a területen ma az egyik, talán a legfontosabb, de mindenképpen a leginkább példamutatóan működő intézmény Magyarországon. Nagy múltra tekint vissza a kortárs magyar művészet külföldi megismertetésében és a nemzetközi művészeti trendek magyarországi közvetítésében: minden kutató támaszkodhat nemzetközi archívumára és nemzetközi kapcsolataira" - írták a levélben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!