Évadzárás a Nemzeti Színházban

Kultúra, 2024.06.24

A 2023/24-es évadban a Nemzeti Színház 8 bemutatót tartott, a teátrumban 115 produkció és 408 előadás volt látható, a látogatók száma meghaladta a 120 ezret, ami 98 százalékos látogatottságot jelent - közölte a színház hétfőn az MTI-vel.

A közlemény szerint a színház díjai közül a Szeleczky Zita-emlékgyűrűt - amelyet az a művész kaphat, aki kiemelkedően sokat tesz a versek népszerűsítéséért -, valamint a Farkas-Ratkó-díjat - amely 40 év alatti művésznek az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért adható - Herczegh Péter nyerte el.

A legjobb női alakításért járó Szörényi Éva-díjat Szilágyi Ágota, a legjobb férfi alakításért odaítélt Sinkovits Imre-díjat pedig Schnell Ádám kapta. A társulatért a legodaadóbban tevékenykedő művészeti munkatársnak odaítélt Németh Antal-díjat Kornya István, a Nemzeti Magazin főszerkesztője vehette át.

A Kulissza-díjat, amelyet az előadások létrejötte érdekében dolgozó "háttérmunkatárs" kaphat meg, Szigeti Gábor hangosító, Vida Gábor rendezőasszisztens és Kovács Bálint műszaki igazgató kapta.

A 2023/24-es évadban a színház vidéki helyszíneken 15 előadást játszott, a külföldi vendégjátékok száma 9 volt. A 11. Madách Nemzetközi Színházi Találkozón 23 produkciót, a Jelen/Lét Fesztiválon 24 produkciót láthatott a közönség.

A teátrum repertoárjából 62 előadás volt látható Magyarország különböző városaiban és falvaiban. Óriási érdeklődés övezte a Háztűznéző marosvásárhelyi, valamint a Fedák Sári című előadás székelyudvarhelyi, csíkszeredai, marosvásárhelyi és kolozsvári turnéját - emelik ki a közleményben.

Mint írják, a magyar-török kulturális évad keretében Antalyába utazott a társulat a Körhinta című produkcióval, amelyet álló tapssal fogadott a közönség.

A színházban vendégeskedett a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a Kaposvári Csiky Gergely Színház, a Győri Nemzeti Színház, a Déryné Program, a Cervinus Teátrum, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház, valamint a Kazán István Kamaraszínház, a Cervantes Intézet és a Dél-Pesti Tankerület.

A teátrum helyet adott Földes László Hobo koncertjének, Fabók Mancsi előadásának és a Tündérkerti Gálaestnek. A színházban zajlott a Nemzeti VERSeny, a Versünnep Fesztivál, a Pajtaszínházi Szemle, a 371 csillag gála, valamint a kaposvári és budapesti színművészeti egyetemek hallgatóinak vizsgaelőadásait is itt tartották - sorolják, kiemelve, hogy április 15-én gálaesttel ünnepelték meg Bodrogi Gyula 90. születésnapját.

A gyermekek és a fiatalok olyan programokon vehettek részt, mint a Kölyöknapok, színház-pedagógiai foglalkozások, pályaorientációs épületismertetés, az Ádámok és Évák Ünnepe, illetve Nemzetiszínháztörténeti Vetélkedőn mérhették össze tudásukat a Bánk bán című előadás kapcsán. Kilenc alkalommal jelent meg idén is a Nemzeti Magazin. A színházi olimpiáról album készült Kornya István szerkesztésében, és hamarosan elkészül a Nemzeti Színház legújabb évadkönyve is.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!