Ezer meghívottat és százezer nézőt várnak a pénteken kezdődő 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválra Kolozsváron

Kultúra, 2024.06.14

Ezer meghívottat és százezer nézőt várnak a 23. Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválra Kolozsváron, melynek fesztiválprogramja pénteken elkezdődött, és este a nyitógálát is megtartják.

A június 14-24. között zajló, az ortodox pünkösd miatt idén 11 naposra bővült fesztiválprogram már péntek délelőtt elkezdődött a város moziiban és beltéri helyszíneken. Este számos szabadtéri helyszínen is lesz vetítés, a Főtérre 3500 nézőt várnak a Luc Besson rendezte Dogman vetítésére, melyet a hagyományos nyitógála előz meg. Ezen a film egyik szereplőjét alakító Jojo T. Gibbs színésznő is jelen lesz.

A meghívottak között van Daniele Luchetti olasz rendező, aki a fesztivál különdíját is megkapja a kortárs filmművészethez való hozzájárulásáért. Kiválósági díjban Catrinel Dumitrescu román színésznő részesül.

Sibel Kekilli német színésznő, Konstantinos Kontovrakis görög rendező és Hafsteinn Gunnar Sigurdsson izlandi rendező a nagyjátékfilmes zsűri tagjaként lesz jelen, akárcsak Paul Negoescu román rendező és Markéta Santrochová is. A dokumentumfilmes versenyprogram zsűrijét Dana Bunescu román rendező, Mira Staleva bolgár producer és Giuseppe Gariazzo olasz filmkritikus alkotja.

A 23. TIFF programjában csaknem kétszáz film szerepel, a többi között a legújabb román alkotások, de számos kísérőprogram, kiállítás, koncert, közönségtalálkozó és műhelybeszélgetés is lesz.

A versenyprogramban magyar film is van idén, a dokumentumfilm-versenyszekcióba beválogatott Kix egy budapesti utcagyerek életének jelentős szakaszát meséli el másfél órában. A közönségtalálkozón Révész Bálint és Mikulán Dávid rendező is jelen lesz.

A fesztivál szerdai napján zajló Magyar Film Napján tíz magyar alkotást láthat a közönség, ezek többségét az alkotók is elkísérik Kolozsvárra. A gyerekeknek és tiniknek szóló MiniTIFF programjába a Breier Ádám rendezte Lefkovicsék gyászolnak című film is bekerült.

Az ázsiai filmművészetből Japánra fókuszál a fesztivál, és idén először teljes sorozatokat, sorozatok egyes részeit és minisorozatokat is vetítenek, a többi között egy Nicolae Ceausescu román kommunista diktátorról szólót.

A fesztivál első hétvégéjén a bonchidai Bánffy-kastélyparkban Fritz Lang Metropolisát vetítik zenei kísérettel. A hagyományos helyszínek mellett a felújított válaszúti Bánffy-kastély területén és a Kolozsvár alvóvárosának számító Szászfenesen is lesznek vetítések.

További részletek a fesztivál honlapján (TIff.ro) és közösségi oldalain találhatók.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!