Fehér Anna, Kocsis Judit és Vándor Éva a József Attila Színház örökös tagja

Kultúra, 2024.06.15

Fehér Anna, Kocsis Judit és Vándor Éva örökös tag lett a József Attila Színházban. A teátrum a most záruló évadban 315 előadást tartott, amelyekre csaknem 100 ezer néző váltott jegyet.

A 2023/24-es évad közönségszavazása alapján a legjobb női alakítás díját Pikali Gerda, míg a legjobb férfi alakításért járó elismerést Fekete Gábor kapta. Az évad legjobb előadásának a nézők a Lengyel Ferenc rendezte zenés darabot, a Vértestvéreket választották - áll a színház MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében.

A teátrum évadzáró társulati ülésén szombaton több művészeti díjat is átadtak. Mint kiemelik, a színház örökös tagságának szabályozása augusztus 1-jétől megújul, így Bodrogi Gyula, Láng József, Szabó Éva, Voith Ági és Ujréti László mellett mostantól Fehér Anna, Kocsis Judit és Vándor Éva is örökös tag lett.

A háttérben dolgozó kollégák elismerésére alapított Fodor Imre gyűrűt Horváth Ádám koreográfus és Ittes Krisztina, a szervezési osztály vezetője kapta.

Sztankay István özvegye, Bedők Bea, 2015 óta ajánl fel díjat a színháznak, és a díjazottakról a színház vezetőségével közösen dönt. A Sztankay-díjat Lábodi Ádám színművész kapta, akit a díjalapító elegáns színészi játékáért méltatott.

A Kaló Flórián-díjat 2006-ban Maros Artúr és felesége alapította, és ők választják ki a díjazottakat a színház vezetőségével együtt. Az idén két művészt is elismertek: Szabó Gabi emlékezetes alakítást nyújtott a Portugál és a Sírpiknik című darabban, míg Újvári Zoltán a Kaland című előadásban megformált szerepéért kapta meg a díjat.

A Józsa Imre-díjat 2017-ben hozták létre azoknak a színészeknek, akik mellékszerepeiket is nagy odaadással alakítják. Az idén Horváth Sebestyén Sándor részesült az elismerésben.

A közleményben kiemelik, hogy a színház legrégebbi kitüntetése a József Attila-gyűrű. Mint írják, Hargitai Iván, a színház művészeti vezetője a társulati ülésen kiemelte: Pikali Gerda a Naftalin című darabban játszott pár mondatos szerepében is emlékezetes alakítást nyújtott, ezért neki ítélték a díjat.

A József Attila Színház 2024/25-ös évadának első bemutatója szeptember 28-én Szente Vajk rendezésében a Luxemburg grófja című darab lesz. A korábbi bérletek, a Kaló Flórián-, a Gobbi Hilda-, a Schütz Ila- és a bemutató-bérlet mellett négy új bérletkonstrukció érhető el a közönség számára. Ilyen például a diákoknak a Világirodalom remekei és a Galambos Erzsi zenés szabad bérlet - emelik ki a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!