Felavatták Dajka Margit emlékművét a VI. kerületben

Kultúra, 2024.06.04

Felavatták Dajka Margit színművész emlékművét a VI. kerület új sétálóutcájában, a Bajcsy-Zsilinszky közben.

"Terézváros évszázados elmaradását pótolta azzal, hogy tegnap felavatta a kerület első női emlékművét" - emelik ki a terézvárosi önkormányzat MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A szobor Dajka Margitnak (1907-1986), az egyik legnagyobb magyar színművésznek, Bors néni megformálójának állít emléket.

Terézváros önkormányzata a hosszúlépés.járunk? városi séta szervező cég kezdeményezésére írt ki nyílt pályázatot az emlékmű elkészítésére, amit az Individin Design Studio nyert meg.

A szobor több mint 200 azonos méretű kockából épül fel. Huszonnégy kiválasztott kockában, egy-egy négyrétegű üvegbetétben a színésznő életének és pályafutásának jelentős pillanatait mutatja meg. Filmes és színházi szerepei mellett négy életkép is látható, az egyik a művésznő Lovag utcai lakásában, terézvárosi otthonában készült.

A közleményben Krauth Veronikát, az Individin Design Studiót alapítóját, építészt, dizájnert idézik, aki elmondta: a szobor körbejárható, a képek este világítást kapnak és az alkotás alján egy kétnyelvű információs sávot is kialakítottak.

A közleményben Soproni Tamás polgármestert is idézik, aki kiemelte: tavaly nőnapon jelentette be, hogy a kerület új sétálóutcájában, a Bajcsy-Zsilinszky közben szeretnénk felállítani Dajka Margit emlékművét.

"A helyszín adta magát, hiszen olyan területet kerestünk, ahol van hely és lehetőség kicsit elidőzni az emlékműnél" - mondta, hozzátéve, hogy a sétálóutca és a szobor egyszerre készült el.

Elmondta: a Lázár utca felújításával, a Hajós utca zöldítésével és az új sétálóutcával az itt élők számára egy olyan modern városrész kialakítása a cél, ahol nem csak közlekedni lehet, de sétálni, beszélgetni, megpihenni is jó.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!