Felkavaró és elgondolkodtató színházi előadások a 44. Budapesti Tavaszi Fesztiválon

Kultúra, 2024.04.26

Felkavaró és elgondolkodtató színházi előadásokat mutatnak be a 44. Budapesti Tavaszi Fesztiválon: április 29. és május 12. között olyan előadások láthatók, mint az ukrán háborút testközelből megmutató Bunker Cabaret, Susan Sontag drámája, az Alice az ágyban és a formabontó Európa házhoz megy, a Rimini Protokoll előadásában.

A Rimini Protokoll magánlakásokban megrendezett Európa házhoz megy című formabontó produkciója olyan kérdésekre keresi a választ, minthogy mit jelent valójában Európa, földrajzi egységet, kulturális identitást, netán államok együttesét. A performansz célja, hogy közelebb hozza az elvont Európa-eszme fogalmát.

"Mi Európában vagyunk, de mennyi Európa van bennünk? Kiderül, ha részesévé válunk a személyes történetek és az európai politikai mechanizmusok életre kelt összjátékának" - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, az Örkény István Színházban Susan Sontag Alice az ágyban című drámáját mutatja be a Szarajevói Háborús Színház. "A különleges szerkezetű művet William James filozófus és Henry James író idejekorán elhunyt zseniális nővéréről, Alice Jamesről, Balázs Zoltán Arany Maszk-díjjal elismert rendezésében láthatja először a magyar közönség" - áll a közleményben.

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon látható a Hooligan Art Community új, merész előadása, amely nem mindennapi körülmények között jött létre. A Bunker Cabaret jelenetei Kijev bombabunkerében születtek. Az ironikus, nyers, egyszerre vicces és megrázó színházi produkció ötvözi a zenét, költészetet, táncot és filmet - olvasható az ismertetőben.

Mint felidézik, Budapest egyesítésének 150. évfordulója alkalmából 23 kortárs író készítette el a Budapest Nagyregényt. A történetekből a TÁP Színház művészei olvasnak fel a Városháza tereiben, így a látogatók egyszerre fedezhetik fel az új irodalmi alkotás és a hatalmas épület eddig ismeretlen részleteit. A szövegek többek között Epres Attila, Csákányi Eszter, Tasnádi Bence, Patkós Márton, Znamenák István, Pálos Hanna, Józsa Bettina és Szamosi Zsófia előadásában hallhatók.

Az előadásokról további információk a fesztivál honlapján, a https://budapestitavaszifesztival.hu/ oldalon találhatók meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!